Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlan katasztrófahelyzetekre gyakoroltak

Szöveg: Takács Vivien |  2013. november 22. 7:52

A Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség irányítása mellett, az MH Görgei Artúr Vegyivédelem Információs Központ vezetésével (MH GAVIK) tartotta gyakorlatát az MH Atom, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer (MH ABV RIÉR) november 20-án és 21-én, Budapesten.

1595963407

MH ABV RIÉR gyakorlat

A gyakorlatot az MH GAVIK katonai munkatársainak, illetve együttműködő szervezetei, azaz a Magyar Honvédség valamennyi ABV RIÉR elemet működtető alakulata, és civilként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nukleáris Balesetelhárítási Információs és Értesítési Központ részvételével tartották.

Üveges István alezredes, az MH GAVIK MH Vegyi- és nukleárisbaleset-elhárítási operatív osztály vezetője elmondta: „Ezen a két napon a Magyar Honvédség összes alakulatával a váratlanul bekövetkező atom, biológiai és vegyi csapások adatainak a feldolgozását, jelentési és riasztási feladatok végrehajtását gyakoroljuk." Az alezredes hozzátette: az évente megrendezett gyakorlatok fő célja az MH ABV Riasztási és Értesítési Rendszer működésének ellenőrzése, illetve a rendszerben részt vevő munkatársak gyakoroltatása, illetve annak vizsgálata, hogy megfelelően tudják-e alkalmazni a vonatkozó szabályzatokban meghatározott eljárásokat.

1595963407

Kommunikációs eszközök kipróbálása

„A gyakorlat lényege, hogy olyan különböző ABV vonatkozású eseményeket találunk ki és küldünk meg az érintett szervezetek részére, amik a valóságban is előfordulhatnak" – mondta Szél Szilveszter főhadnagy, az MH HAVARIA Laboratórium MH Vegyi Laboratórium mérnök tisztje (laborvezető-helyettes), a gyakorlat tervező csoportjának tagja. A mérnöktiszt ismertette az egyik szimulált gyakorlati eseményt: „A Tiszai Vegyi Kombinátból metil-izocianát került a környezetbe, ami egy rendkívül illékony, az emberi szervezetre mérgező ipari vegyület. E veszélyes anyag jellemzőit és hatásait figyelembe véve kell meghatározni, hogy például mekkora lesz a várható veszélyeztetett terület, és a meteorológiai viszonyok következtében mely alakulatokat fogja érinteni ez a kibocsátás, illetve hogyan veszélyezteti őket. Ennek ismeretében kell javaslatokat kidolgozni, valamint megtenni a szükséges védelmi intézkedéseket és tájékoztatni az érintetteket az esemény bekövetkeztéről."

A gyakorlat egy mozzanatában – a szakmai együttműködést is tovább mélyítve – az MH GAVIK MH HAVARIA Laboratórium mintavevő csoportja által vett és beszállított minta elemzését az MH Egészségügyi Központ (MH EK) EHHI Közegészségügyi és Járványügyi Intézet Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum állománya hajtotta végre.
A két napos gyakorlat során a riasztási és értesítési feladatok céljából a szakemberek a kommunikációra elsősorban a Magyar Honvédség intranetes outlook rendszerét használták a telefonos és faxos üzenettovábbítás mellett.

Fotó: Tóth László