Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védőernyő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 8. 14:37

Észtország, Lettország és Litvánia légterének védelmét is ellátják ősztől a Magyar Honvédség vadászgépei. A Gripenek és földi kiszolgáló személyzetük augusztus végén települ át négy hónapra Kecskemétről a litvániai Zoknia támaszpontra. Hazánk légierejének történetében ilyen jellegű feladat végrehajtására a második világháború óta nem volt példa.

1595988976
Hazánk és Szlovénia légterének védelme mellett szeptember elsejétől a három balti ország légtérbiztonságáért is a Magyar Honvédség légiereje felel majd. Észtország, Lettország és Litvánia ugyanis nem rendelkeznek a feladat végrehajtására alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történt 2004. áprilisi csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a NATO-tagországok látják el. Elsőként a belga légierő gépei települtek a Baltikumba, jelenleg olasz vadászpilóták járőröznek a térségben, őket nyáron a norvégok váltják – tőlük veszik át a feladatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei. A négy vadászgép és a mintegy nyolcvan katona a tervek szerint augusztus végén települ át Zoknia támaszpontra.

– Figyelve az ukrán helyzetet, valószínűleg nagyon feszesen telnek majd napjaink. Ezt támasztják alá egyébként a tavaly decemberi reptérbejárásunk alkalmával történtek is: másfél nap alatt öt Alfa (éles) riasztást adtak ki a Baltikumra, ezek közül háromra fel is szálltak a készenléti szolgálatot ellátó gépek – idézi fel a litvániai bázison tapasztaltakat Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án, pénteken megjelenő számában!)