Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ér a jelenlegi katonai képviselő mandátuma Brüsszelben

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 27. 15:38

Domján László vezérőrnagy 2013 novemberétől látja el Brüsszelben a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatala vezetőjeként a katonai képviselői feladatokat, mandátuma ez év október 31-én jár le.

1596040533

A NATO és az EU Katonai Bizottságok elnökei az utolsó hivatalban töltött hete során megtartott katonai bizottsági üléseken köszöntek el Domján vezérőrnagytól.
Az EU Katonai Bizottság október 25-i ülésén Mikhail Kostarakos vezérezredes, a bizottság elnöke (CEUMC) elköszönőbeszédében kiemelte: Magyarország a változó biztonsági környezetben felmerülő kockázatok felismerésével és kiemelkedően aktív kezelésével

1596040534
mindig is fontos és megbízható szövetséges volt a multinacionális és regionális együttműködésben. A magyar képviselet kiemelt szerepet játszott az EU új Globális Stratégiája végrehajtásához kapcsolódó katonai feladatok kidolgozásában, megvalósításában. Következetesen képviselte a magyar érdekeket az EU Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO), a Koordinált Éves Felülvizsgálat (CARD) és a Katonai Tervező és Végrehajtó Képesség (MPCC) megfelelő kialakításában.
Kiemelte továbbá, hogy a képviselői mandátuma alatt Magyarország különös hangsúlyt fektetett a magyar katonák missziós és műveleti szerepvállalása növelésének támogatására, amely az EU vonatkozásában az egyik legjelentősebb hozzájárulást jelenti a tagállamok közül a nyugat-balkáni és afrikai területeken.
A Katonai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki a képviselő kiemelkedő aktivitásáért és a magyar képviselet proaktív működéséért, Domján tábornok további katonai szolgálatához pedig sok sikert kívánt.

Október 26-án, a NATO Katonai Bizottság ülésén Steven M. Shepro altábornagy, az ülést vezető elnökhelyettes (DCMC) kiemelte, hogy Domján vezérőrnagy a biztonsági környezet drámai megváltozásának kezdetén vette át beosztását, ami jelentős változásokat indukált a védelmi kérdések közösségi és nemzeti értelmezésében egyaránt.
A képviselői időszaka alatt a magyar delegáció kiemelt szerepet játszott a keleti és déli irányú fenyegetettségekre megfogalmazott NATO-koncepciók, -stratégiák kidolgozásában, a NATO Készenléti Akcióterv megvalósításában. Magyarország, a nemzeti bevethető erők arányát tekintetbe véve, az egyik legjelentősebb műveleti hozzájáruló tagállammá vált a Nyugat-Balkán területén és Afganisztánban.
A jelentős – történelmi léptékű – változásokon átment geopolitikai környezet magyar vonatkozású stratégiai értékelését követően a magyar képviselet aktívan kezdeményezte a NATO-erőket fogadó, integráló elem (NFIU) Magyarországon történő létrehozását, valamint az országra vonatkozó szövetségi reagáló tervek kidolgozását.

1596040534

Shepro altábornagy kiemelte, hogy a Katonai Bizottságban a katonai szakértelmen alapuló, megfontolt és gondosan megfogalmazott nézetek és gondolatok, amelyeket a magyar fél következetesen képviselt, kedvezően segítették a bizottság munkáját az időszerű és tartalmas katonai javaslatok kialakításában.
Emlékeztetett továbbá, hogy a képviselet munkáját a magyar érdekek következetes érvényre juttatása jellemezte, és jelentős erőfeszítéseket tett a magyar katonai képességek fejlesztésére, új fejlesztési programok kezdeményezésére, amelyek eredményesen segítik a Magyar Honvédség szerepvállalását a NATO előtt álló új kihívások kezelésében. Ennek is köszönhetően Magyarország 2025-ig több mint 130 millió eurót fordíthat nemzeti képességfejlesztésre a NATO közös finanszírozásból.

Shepro tábornok megköszönte Domján tábornoknak a Katonai Bizottságban nyújtott kiemelkedő munkáját és további katonai pályájához sok sikert kívánt.

1596040534

Domján László vezérőrnagy mindkét Katonai Bizottság ülésén válaszbeszédben hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára Magyarországot és a Magyar Honvédséget ilyen magas szintű katonai fórumon képviselni, és az elért eredmények nemcsak az ő érdemei, hanem a katonai képviseleten szolgáló valamennyi beosztott lelkiismeretes munkájának köszönhetők. Elismerését fejezte ki a bizottságok tagjainak a négy év alatt tanúsított professzionális munkáért, valamint azért az eredményért, amit a kihívásokkal teli környezetben együttesen végeztek, és megköszönte az együttműködést.
Külön köszönetét fejezte ki a belga képviseleten keresztül a vendéglátó nemzetnek, amely mindent megtett a NATO és az EU helyi intézményeinek gördülékeny, biztonságos működéséért.

Domján László vezérőrnagy képviselői munkája elismeréséül ez évben átvehette a legmagasabb szintű cseh és lengyel katonai kitüntetéseket.