Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a 35. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam

Szöveg: Kelemen Ilona |  2018. június 10. 7:10

Az oklevelek átadásával ért véget a 35. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK), június 8-án, pénteken.

1599188596
A rendezvényen a hallgatók, valamint az MH BTKK személyi állománya mellett jelen volt – mások mellett – a budapesti nigériai nagykövetség képviseletében Misitura Abdulraheem, dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkarfőnök, Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke, valamint Nosza Vilmos ezredes, az MH Hadkiegésztő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott törzsfőnöke.

A május 22-én kezdődött tanfolyam huszonhét résztvevője közül huszonketten külföldről érkeztek: Algéria, Egyiptom, Etiópia, Észtország, Georgia, India, Izrael, Kanada, Kazahsztán, Kína, Litvánia, Nigéria, Pakisztán, Szerbia, Szlovénia, valamint Tunézia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül egy rendőr és négy katona vett részt az IMOC-on.

1599188596
„Hivatalosan ez volt az első alkalom, amikor az úgynevezett átfogó békefenntartás jegyében szerveztünk tanfolyamot. Katonák, rendőrök és civil szakértők együtt teljesítenek missziós feladatokat a legtöbb válságterületen. Ezt a gyakorlatot honosítottuk meg a tanfolyamunkon, ez lesz a követendő példa a jövőben"- mondta Drót László ezredes, a központ parancsnoka.

A hallgatók az első héten az elméleti foglalkozások során elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, valamint kiemelt figyelmet kapott a tárgyalástechnika, a tolmácskezelés és a kulturális különbségek kezelése.

1599188597
A tanfolyam második hetében már elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében. A felkészítés utolsó hetében pedig légi felderítési, valamint kétnapos zárógyakorlaton vettek részt.

1599188597
A tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet június 8-án vehették át a résztvevők, akik ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1599188597
Fotó: a szerző felvételei