Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. október 11. 8:39

Sikeresen zárult a 28. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam – hangzott el szeptember 10-én, pénteken, Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban tartott ünnepségen.

1595980534

A tanfolyam „zárógyakorlatán" mások mellett jelen volt Garas László ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főneke, aki elmondta: korunk egyik legnagyobb kihívása a biztonság kérdése. Ezért is nagyon hangsúlyos, hogy a különböző nemzetközi keretszervezetek tagjai megosszák egymással tapasztalataikat.

Az ezredes hangsúlyozta, hogy a fentiek alapján elvitathatatlan a Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyamhoz (International Military Observer Course – IMOC) hasonló kurzusok hasznossága, amelyen a különböző nemzetek katonái találkozhatnak egymással. A katonákhoz szólva megerősítette: a hallgatók jó munkát végeztek, és arra kérte őket, hogy, amikor visszatérnek hazájukba, ne felejtsék el, hogy a béke fenntartását nem csak magukért teszik, hanem elsősorban a jövő nemzedékeiért.

1595980535

A tanfolyammal kapcsolatban közölte: összesen 15 magyar és 10 (algériai, egyiptomi, finn, holland, dél-koreai, szerb és szlovák) katona vett rajta részt. Az oktatók és az előadók is különböző országokból, például Finnországból, Indiából és Németországból érkeztek.

A háromhetes tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztálya által elismert kiképzési rendezvény. A programban a résztvevők alapvetően békefenntartói feladatokat kaptak: járőröztek, kiképzést kaptak a konfliktuskezelést illetően, gyakorolták az információgyűjtést és a tárgyalást, valamint szituációs tréningeken is részt vettek.

1595980535


Fotó: Dévényi Veronika