Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Trident Jaguar 2018 gyakorlat válságreagáló tervezési fázisa

Szöveg: honvedelem.hu / jwc.nato.int |  2018. január 27. 8:19

Január 9-étől 26-ig tartott a Trident Jaguar 2018 (TRJR 18) elnevezésű gyakorlat műveleti szintű válságreagáló tervezési (Crisis Response Planning, CRP) fázisa különböző európai helyszíneken.

http://www.jwc.nato.int/index.php/jwcmedia/news-archive/658-jwc-conducts-crisis-response-planning-for-trident-jaguar-2018
1596043870

A CPR keretében, január 13-19. között  a gyakorlaton részt vevő állományok – a Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság – Ulm és a NATO Gyorsreagálású Hadtest – Görögország (NRDC Greece) egy-egy műveleti összekötő felderítő csoportja (Operational Liaison Reconnaissance Team, OLRT)  hajtott végre feladatokat az Összhaderőnemi Hadviselési Központ (Joint Warfare Centre, JWC) kiképzőbázisán, a norvégiai Stavangerben.

Az egyik OLRT-t Fucsku Sándor vezérőrnagy, az ulmi Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, a másik csoportot a spanyol Fernando Barron Clavet dandártábornok, az NRDC-Greece törzsfőnökének műveleti helyettese vezette.

1596043870

A JWC ezen időszak alatt a fiktív „Arnland" nevű országgá alakult át, hogy megfelelő helyszínt biztosítson a két OLRT számára, amelyek feladata a helyzet felismerése és értékelése volt az összhaderőnemi kötelékeik (Joint Task Force) parancsnokai számára. További feladatuk volt valós idejű adatok gyűjtése, illetve a kulcsfontosságú vezetőkkel való együttműködés a kiinduló helyzetben szimulált nagyobb méretű válság kezelése érdekében, egy NATO-vezetésű erő alkalmazását megelőzően. Stavangerben több mint 100 résztvevő támogatta a kiképzési eseményt, köztük a White Cell alájátszó csoportban dolgozó összekötő csoportok, amelyek Dániát és Arnlandet másolva, a két nemzet civil és katonai struktúráiban tevékenykedő kulcsfontosságú állományok szerepét játszották el. Ezenfelül a JWC számos kiképzőcsoportja települt át Monsba, Ulmba és Szalonikibe, a gyakorlat CRP fázisának támogatása céljából.

Robert Ozanich alezredes, a JWC kiképzőcsoportjának az eseményre delegált megfigyelője kiemelte az OLRT-k kiképzésének fontosságát az összhaderőnemi átfogó helyzetfelismerés (Joint Comprehensive Situational Awareness, JCSA) fejlesztésében, majd magyarázatként hozzáfűzte: „A TRJR 18 egy műveleti szintű gyakorlat, amelynek során a parancsnokság működése és tervezési folyamata egy nagy igénybevétellel járó forgatókönyv keretében valósul meg, a stratégiai, műveleti és harcászati szinteken beérkező információkkal és hatásokkal együtt. A gyakorlat olyan környezetet szimulál, amelyben a parancsokságnak figyelembe kell vennie egy sor szempontot és beérkező információt, miközben a műveleti dilemmái megoldásán dolgozik."

1596043870

A TRJR 18 gyakorlat a Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság – Ulm és a NATO Gyorsreagálású Hadtest – Görögország állományát egymástól függetlenül fogja felkészíteni és értékelni idén tavasszal, mialatt azok az összhaderőnemi kötelékek parancsnokságaként (JTF HQ) tervezik és végrehajtják a nem 5. cikkely típusú, kisebb méretű összhaderőnemi, jellemzően szárazföldi válságreagáló műveleteket (Small Joint Crisis Response Operations, SJOs) a szövetséges európai haderők főparancsnokának (SACEUR) közvetlen parancsnoksága alatt.

A Trident Jaguar 2018 gyakorlat igazgatója a lengyel Andrzej Reudowicz vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Hadviselési Központ (JWC) parancsnoka lesz, aki gyakorlatirányító parancsnoki beosztásban fog szolgálni.

1596043871

Inci Kucukaksoy, JWC tájékoztató tiszt

Fotó: Stephen Olsen őrnagy

Fordította: Eszes Boldizsár