Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért az első NFIU kiképzési konferencia Budapesten

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2016. szeptember 15. 7:03

Szeptember 14-én, szerdán véget ért Budapesten a magyar NATO Erőket Integráló Elem szervezésében első alkalommal lebonyolított két napos nemzetközi „NFIU Kiképzési Konferencia”. Ennek során magyar és külföldi szakemberek vitatták meg a befogadó elemek kiképzési koncepcióját, a közeljövőben sorra kerülő NATO-gyakorlatok aktuális kérdéseit és a már végrehajtott értékelő gyakorlatok tapasztalatait.

1596019838

A Hotel Hadikban megrendezett szakmai találkozón a vendéglátó magyar NFIU szakemberei mellett a hat NATO-tagországban – Bulgáriában, Észtországban, Lettországban, Lengyelországban, Litvániában és Szlovákiában − működő NFIU-k küldöttei, valamint a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtest Parancsnokság (Multinational Corps Northeast – MNC NE), a NATO Összhaderőnemi Parancsnokság (Allied Joint Force Command, Brunssum), az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, továbbá az MH Logisztikai Központ képviselői vettek részt.

Mint azt Szabó Sándor őrnagy, a magyar NFIU gyakorlattervező főtisztje, a konferencia szervezője elmondta: a rendezvény jelentőségét az adta, hogy ez volt az első alkalom, amikor az NFIU-k gyakorlatokkal, kiképzéssel foglalkozó szakemberei személyesen is találkozhattak egymással és nyílt fórumon vitathatták meg azoknak a NATO-gyakorlatoknak a részleteit, amelyekben az NFIU-k részt vesznek.

1596019838

„Magyar részről különösen fontos volt a konferencia, hiszen a mi NFIU-nk jövő májusban játszik majd nagyon aktív szerepet a Precise Reception 2017 elnevezésű gyakorlaton, amely egyben a validációs gyakorlatunk is lesz. Éppen ezért örülök annak, hogy a magyar NFIU szervezhette meg elsőként ezt a konferenciát, így első kézből tájékozódhattunk a balti NFIU-knál már megtartott validációs gyakorlatokról és az azok során szerzett tapasztalatokról" – mondta el Szabó őrnagy.

A konferencia részvevői átfogó képet kaptak a NATO Erőket Integráló Elemek egyéni és kollektív kiképzési helyzetéről, a NATO elöljáró szervezetek által sorra kerülő gyakorlatok elérendő fő céljairól, és megvitatták a már validált NFIU-k által végrehajtott értékelő gyakorlatok során megszerzett tapasztalatokat is.

1596019838

Az MNC NE évenként kiadott kiképzési intézkedésben szabályozza az NFIU-k NATO-gyakorlatokon történő részvételét. A gyakorlatok elsődlegesen az NFIU alaprendeltetéséből adódó feladatainak gyakoroltatására, a funkcionális területek által megfogalmazott kiképzési célkitűzések elérésére szolgálnak.
A magyar NFIU 2016-ban nyolc nemzetközi gyakorlatban érintett, 2017-ben pedig várhatóan több mint 10 kiképzési eseményen vesz majd részt, ezeken a gyakorlatokon a magyar NFIU már gyakorló állományként méretődik meg.

A rendezvényt záró beszédében Garas László ezredes, parancsnok kijelentette: a kétnapos konferencia több szempontból is kiemelkedően fontos fórum volt. Egyrészt azért, mert a magyar fél a már a teljes értékelő folyamaton sikerrel átesett NFIU-k szakembereitől olyan lényeges gyakorlati tapasztalatokhoz juthatott, amelyeket saját szervezetének értékelő, validációs gyakorlatán várhatóan eredményesen használhat majd fel. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint az MH Logisztikai Központ konferencián való részvétele szintén fontos eredmény volt, hiszen a szervezetek jövőbeli együttműködésének sikeréhez elengedhetetlenül fontos olyan kapcsolatok kialakítása, melyeknek alapját a konferencia során megkezdett párbeszéd jelenti.

1596019839


Fotó: a szerző felvételei