Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véradóbarát munkahely lett a helikopterbázis

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. december 24. 18:58

A Véradóbarát munkahely 2012 megtisztelő címet szerezte meg ebben az évben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. Az elismerő oklevelet és a plakettet Lamos Imre dandártábornok, az alakulat parancsnoka a december 21-i évzáró állománygyűlésén mutatta meg a katonáknak.

A parancsnok köszönetet mondott  mindazoknak, akik „véráldozatukkal" ilyen dicsőséget szereztek a bázisnak, majd a díjat átadta dr. Czifra Marianna orvos őrnagynak, az Egészségügyi központ megbízott parancsnokának.

1595946910

Az elismerést a bázis képviseletében éppen az őrnagy asszony vette át Kardos Istvántól, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójától a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetében rendezett ünnepségen november 27-én, a véradók napján. Ezen a napon hagyományosan azokat a véradókat köszöntik, akik évtizedek óta önzetlenül és névtelenül segítik rászorult embertársaikat. Idén első ízben azonban minden megyében kitüntették azt a munkahelyet, amelynek alkalmazottai a legtöbb vért adták.

A helikopter bázis esetében ez azt jelenti, hogy éves szinten az itt dolgozók több mint fele adott vért.
Mindez nem véletlen. Az MH 86. Szolnok Helikopter bázis és jogelődjeinek vezetői hosszú évtizedek segítik és biztatják a katonákat arra, hogy segíthessenek. A Magyar Vöröskereszttel és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vérellátó Központtal kialakított és fenntartott jó kapcsolatnak köszönhetően évente hat kiszállás teszi lehetővé, hogy az önkéntes véradók munkahelyükön, munkaidőben, külön utazás nélkül adhassanak vért.

1595946911

Dr. Czifra őrnagy elmondta: a véradók, a bázis vezetése és az egészségügyi központ munkatársai mellett más alegységek munkája és a munkatársak támogatása is kell a sikerhez. A doktornő szerint, kevesen gondolnak arra, hogy saját egészségükkel is jót tesznek, ha vért adnak. A 4 és fél deciliter vér levétele egy mesterséges sokkot jelent a szervezetnek és jótékonyan hat a vérképző szervek működésére. Így rendszeres időközönként friss vér termelődik. Az ember egy tucat véradással gyakorlatilag teljesen lecseréli a vérét. Nem elhanyagolható, hogy minden véradást orvosi vizsgálat előz meg, az emberek többsége pedig nem ellenőrzi ilyen gyakran például a vérnyomását. Ráadásul a felhasználást megelőzően természetesen megvizsgálják a levett vért, ami egy újabb szűrést jelent.

Fotó: Papp Béla főhadnagy és a szerző