Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérüket adták a győri katonák

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. április 1. 19:26

Rendszeresen adnak vért az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái. Az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Központja kérésére a napokban szervezett laktanyai véradáson az alakulat közel száz katonája és honvédségi dolgozója adott vért, amellyel akár életeket is mentettek.

1596029782

A katonák negyedévente adhatnak vért. Az ezred Egészségügyi Központja ezt támogatva, évi három alkalommal szervez kihelyezett véradást a likócsi laktanyában. Ennek is köszönhetően az alakulat egyenruhásai és közalkalmazottai kiemelkedően nagy számban, több százan vesznek részt az év során ezeken a véradásokon.

1596029782

A véradás társadalmi fontossága felbecsülhetetlen, egyetlen véradás alkalmával akár három élet menthető. Természetesen a véradást minden esetben megelőzi egy egészségügyi szűrővizsgálat, amelyen minden jelentkező átesik, és amennyiben mindent rendben találtak, leveszik a 4,5 deciliter vért. A donorra nézve maga a véradás is felér egy vizsgálattal, hiszen a levett vér szigorú laboratóriumi vizsgálatokon esik át.

A szervezett véradások mellett a katonákat egyénileg is megkereshetik a vérellátó szolgálattól, amennyiben különleges vércsoportra van szükség. Irányított véradásra is volt már példa az alakulat életében, ebben az esetben egy kolléga hozzátartozójáért fogtak össze a győri honvédek.

1596029782