Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatértek a törékeny béke térségéből

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. július 23. 16:33

Árvíz és többnemzeti gyakorlat – kijutott bőven a speciális feladatokból az MH EUFOR kontingens 14. váltásának. A százötven fős kontingens visszafogadó ünnepségét július 23-án, szerdán rendezték meg Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

A váltás a több hónapos felkészülést követően, januárban kezdte meg hat hónapos szolgálatát Bosznia-Hercegovinában. A közel 150 fős kontingens alapvetően a győri alakulat, valamint a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáira épült. A kontingens rendeltetése, feladata – a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban – a tömegkezelés, a fegyverbegyűjtés, az objektumvédelem, a területek biztosítása, az ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, a járőrözés, a területzárás, a terület ellenőrzés, a konvojok-szállítmányok kísérése, a VIP- kísérés, valamint az őrzés-védelmi feladatok végrehajtása volt.

1595976011

Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnökhelyettese beszédében elmondta: hazánk biztonsága olykor a határokon túl kezdődik; főleg akkor, ha a Balkánról van szó, ahol – mint fogalmazott – „a béke törékenynek tűnik". Hozzátette azt is, hogy a haza védelmének magas szintű ellátásához a magyar honvédeknek szükségük van a műveleti területen megszerzett tapasztalatokra.

„Ki ismerné jobban az árvizet, mint a győri, illetve a szentesi katonák? A Bosznia-Hercegovinában történt súlyos természeti katasztrófák idején katonáink összesen huszonhárom humanitárius missziót hajtottak végre" – foglalta össze a térségben májusban történteket a dandártábornok.

Azt pedig már Székács József százados, a kontingens lövészszázadának parancsnoka fűzte hozzá kérdésünkre, hogy a honvédek önmaguktól kérték: kerülhessenek be az élelmiszert, és ivóvizet szállító menetoszlopok állománytáblájába.

1595976011

Az MH ÖHP törzsfőnökhelyettese – aki elismeréseket adott át a rendezvényen – arról is beszélt, hogy az elmúlt fél év nemcsak a katonákra, hanem családtagjaikra is komoly terheket rótt.

Ebben a tekintetben szerencsés volt Laczkó Attila főtörzsőrmester, a kontingens szakasz-tiszthelyettese, akinek párja szintén katona, tehát tökéletesen megérti az ilyen élethelyzeteket.

„Hiányzott a család, de sokkal könnyebb dolgom volt, mintha civil hölggyel élnék együtt. Számomra a legemlékezetesebb szakmai mozzanat a tábor őrzés-védelme volt, ahol bizony le kellett tennünk a névjegyünket, de ez is sikerült" – nyilatkozta honlapunknak a főtörzsőrmester.

1595976011

A kontingens január elején három csoportban érkezett meg Szarajevóba. A lövészszázad különböző kiképzéseken, gyakorlatokon vett részt, amelyek elősegítették a békefenntartó feladatok komplexebb ellátását. A képzések között szerepelt helikopteres szállítással kombinált menet- és lőgyakorlat, aknaismereti kiképzés, gépjárműves járőrözési gyakorlat, városi hadviselés, komplex harcászati kiképzési foglalkozás, gyalogsági lövészet és LOT-ház (Liaison and Observation Team – Összekötő és Megfigyelő Csoport) felderítés egyaránt.

Júniusban a Többnemzeti Zászlóalj és a lövészszázad részt vett a Quick Response 2014 gyakorlaton, ahol a törzs koordináló feladatot látott el, a lövészszázad pedig alájátszó feladatokat kapott.

1595976012

„Sikerült borsot törnünk az »jó erők« orra alá. Nagyon igyekeztünk megfelelni az alájátszó szerepnek; és »rossz fiúkként« átvertük a szlovéneket és az osztrákokat is…" – mondta mosolyogva Kuslics Ádám őrvezető, a váltás egyik lövésze. 

A műveleti területről közelmúltban hazatért kontingens immár az ötödik olyan missziós váltás volt, amiben a győri alakulat komoly szerepet vállalt. 

Fotó: a szerző felvételei