Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás”

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 9. 11:00

2013 júniusában minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső szakaszán. Több mint kétezer katona küzdött a természeti elemekkel heteken át, együttműködve a vízügyi szakemberekkel, a katasztrófavédőkkel, a rendőrökkel, valamint az otthonaikat féltő önkéntesekkel. Végül emberfeletti erőfeszítések által sikerült medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát anélkül, hogy egyetlen települést is elöntött volna a víz.

E teljesítménynek kíván emléket állítani a sport eszközeivel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Zöldár 2013 – Összefogás elnevezésű emlékfutás megszervezése révén. A futás június 10-én, 10 órakor rajtol el Győrből, az Aranypart 2. területéről, a Mosoni-Duna töltésének tövéből. A fent említett szervezetekből, illetve az érintett szigetközi falvak lakosaiból álló mezőny a közel 30 kilométeres távot váltófutás-jelleggel, részben a Szigetközi kerékpárút, részben a megújult Mosoni-Duna töltés igénybevételével, terveink szerint a média nyilvánossága előtt teljesíti.

Az idei versenyre már nemcsak a megyei társszervek és civilek kaptak meghívót, hanem a Magyar Honvédség valamennyi alakulata, amely 2013-ban érintett volt az árvízi védekezésben. A számos szakmai kihívás és a migrációs válsághelyzettel járó feladatok ellenére sokan elfogadták a meghívást.

1596014781

Az ezred 2014 után idén második alkalommal rendezi meg az emlékfutást. Pénteken a hétfős csapatok váltóban futják végig a Győr-Győrújfalu-Győrzámoly-Győrladamér-Dunaszeg útvonalat a kerékpárúton, majd a töltésen vissza az Aranypartig.

A beérkezett futókat katonás ebéddel várják a győri honvédek. Az eredményhirdetésre várakozó versenyzőket a helyszínen toborzósátorral, fegyver- és haditechnikai bemutatóval is szórakoztatja a rakétaezred. Az Emlékversenyt lezáró eredményhirdetésen számos felajánlásnak köszönhetően különdíjakat osztanak ki a szervezők (abszolút 1-3. helyezett, legjobb civil és hivatásos csapat, legjobb női csapat, a legfiatalabb és legidősebb átlagéletkorú csapat, illetve versenyző).
Senki nem távozik üres kézzel, valamennyi futó Emlékérmet kap, és a rendezvény kiemelt támogatójának, az Árkád Győrnek köszönhetően a versenyzők Emlékpólóban teljesíthetik a kitűzött távot.

A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, védnökei
Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja
és Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Címkéksport