Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zsoldosok győzelme Ballószögön

Szöveg: Sipos Katalin |  2012. október 4. 13:41

A megszerzett tudás akkor válik értékessé és akkor tudjuk mérni azt, amikor alkalmazzuk. A tanteremben szerzett elméleti ismeretek alkalmazása a gyakorlatban sokszor nehéz feladat.

A fegyver szétszerelése nem bonyolult elméleti feladat, de a gyakorlatban csak akkor lehet gyorsan, precízen végrehajtani, ha ismerjük azokat a fogásokat, amiket csak akkor tapasztalhatunk meg, amikor megtapintjuk a fegyvert.

A célba lövésnél rendkívül fontos az, hogy tudjuk alkalmazni az elméleti ismereteket, tudjuk például azt, hogy mi az a „csapott célgömb". Ha nincs meg a megfelelő tüzelési testhelyzet, a megfelelő technika, legyen az a légzés vagy az elsütőbillentyű elhúzása, akkor kétséges az eredmény.

1595942461

A KatonaSuli-programban részt vevő szentesi diákokat ilyen és ehhez hasonló katonai ismeretekből készítették fel az elmúlt hetekben a tanórák után, a szabadidejükben.

Íjászatból, fegyverzettechnikából is kaptak felkészítést, az „airsoft-replikák" pedig teljesen elvarázsolták a „kis katonáinkat". Lelkesedésük pótolta a rendelkezésre álló szűkös felkészülési időt, hiszen a tanévkezdés hónapjában ritkán írnak ki ilyen nagyszabású versenyt.

A felkészítésben részt vett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred több katonája és a szentesi rendőrkapitányság állománya is.

A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola mindkét korosztályban – a 11–12., valamint a 9–10. osztályos korcsoportban – indított csapatot a Kecskemét közelében, Ballószögön szeptember utolsó tanítási napján megrendezett 5. Országos Honvédelmi Rendészeti Versenyen.

A szentesi középiskola idén kapott először meghívást a vetélkedésre, de ennek ellenére nem vallottak szégyent. A versenyzők élvezték a felkészülés időszakát és a jól megszervezett versenyt is.

A remek programokkal színesített rendezvényen a diákok – a gyorsaságukon és ügyességükön túl – rendészeti, katonai és katasztrófavédelmi ismereteikről adtak tanúbizonyságot.

1595942461

Kiélezett versenyben a szentesi csapat 11–12. osztályos csoportját alkotó Farkas Dóra, Gyóllai Bence, Kádasi Zoltán és Török Zsolt a harmadik, a 9–10.-es csoport – Csík Gergő, Gyevi-Szabó Máté, Sipos Gábor, Tóbiás Zsolt – pedig a hatodik helyezést szerezte meg a huszonegy csapat közül. A dobogó legfelső fokára a szentesi Zsoldos-suli rendészcsapata állhatott, elnyerve a vándorkupát is.

Fotó: A szerző felvételei

Címkékrendész