Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba látogatott a török vezérkari főnök

Szöveg: HQ MND-C, MH Klapka György 1. Páncélosdandár, Honvédelmi Minisztérium / Honvéd Vezérkar | Fotó: Honvéd Vezérkar, HQ MND-C, Szakál Szebáld, Vasadi Zoltán István |  2023. június 15. 13:44

Háromnapos magyarországi látogatása utolsó napján Musa Avsever vezérezredes, a török hadsereg megbízott vezérkari főnöke – többek között - megbeszélést folytatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel.

2023.06.13_Miniszteri_torok_vkf 4

„Magyarország és a Nyugat-Balkán biztonságáért dolgozunk, ebben Törökország fontos partnerünk. Törökország a magyar haderőfejlesztésben is jelentős helyet foglal el: a Magyarországon kiegészített, török alapú Gidrán páncélozott harcjárművek eszközparkunk és a védelemipar erősítését egyaránt szolgálják. Fontos témákról, az együttműködések növeléséről is egyeztettünk Musa Avsever vezérezredessel”, fogalmazott a tárgyalásokkal kapcsolatban közösségi oldalán a Honvédelmi Minisztérium.

Útja folytatásaként a delegáció élén hazánkba érkezett magas rangú vendég az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott, ahol Csepcsányi Zsolt alezredes, a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség kiemelt főtisztje általánosságban tájékoztatta a Magyar Honvédségnél jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról. Ezt követően Tóth István ezredes, a tatai dandár parancsnoka tartott tájékoztatót az alakulat részére eddig beszerzett modern eszközökről és az alakulatnál megvalósult infrastrukturális fejlesztésekről. A látogatás tatai programja pedig a dandár modern haditechnikai eszközeit felvonultató statikus bemutatóval zárult.

VZI00165

A török delegáció a Lőrincz Gábor dandártábornoknál tett látogatás alkalmával megismerkedett az MH Szárazföldi Parancsnokság feladatrendszerével, majd programjuk utolsó állomásaként Musa Avsever vezérezredes és Feride Tosun ezredes, Törökország véderő attaséja a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságra (HQ MND-C) látogattak, ahol Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok fogadta őket. A programon a HQ MND-C vezetői közül Garas László vezérőrnagy, törzsfőnök, és a parancsnokság vezénylő zászlósa, Mario Mateljic főtörzszászlós mellett részt vett Hasan Günbey ezredes, a törzsfőnök hadműveleti helyettese is, aki egyben a török hadsereg nemzeti rangidős tisztje is.

retinjak vezérőrnagy átfogó tájékoztatást adott a vendégeknek, amely során ismertette a parancsnokság jelenlegi kihívásait és a következő hónapok legfontosabb feladatait. A HQ MND-C ugyanis napokon belül megkezdi a „Strong Bastion 23” elnevezésű, harckészültséget ellenőrző értékelő gyakorlatát, amely egy újabb jelentős mérföldkő a szervezet teljes NATO-képességhez vezető útján.