Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hej élet, be gyöngy élet

Szöveg: Jagadics Péter nyugállományú alezredes |  2011. április 23. 9:40

A Szent György-napi vásáron rendeztek toborzást a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokág szombathelyi toborzó irodájának munkatársai a napokban. A rendezvényen részt vettek a Vas megyei katonai hagyományőrző csapatok is.

1595917543
Tavaszköszöntő fesztivált rendeztek a közelmúltban, a szombathelyi Múzeumfaluban. A Szent György-napi vásárra dr. Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatója meghívta a  Nyugat–magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szombathelyi toborzóirodájának munkatársait is. A rendezvényen természetesen jelen voltak a Vas megyei katonai hagyományőrző csapatok, úgy mint a szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület,
a Hunyadi Mátyás korának Fekete seregét bemutató csapat, a Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Bandérium, Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület énekkara, valamint az egykori Magyar Néphadsereg hagyományait ápoló katonai-rendész járőr.

A szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület verbung kommandót szervezett és a KuK-szabályoknak megfelelően császári parancsra toborzást és hadkiegészítést hajtott végre. A premier jól sikerült: a verbung alatt a nézőközönségből mintegy húszan álltak be a huszárok közé, akik szereplésükért egy korabeli díszes oklevelet vehettek át.

A huszártábor mellett felállított honvédségi toborzósátoránál összegyűlt tömeg azt jelezte, hogy nagy az érdeklődés a Magyar Honvédség iránt. Hunyadi Mátyás korának Fekete seregét a leszerelt és nyugdíjas szombathelyi katonák alkotják, talán ezért is kezelik mesterien a korabeli ágyúkat és szakállas puskákat, na meg a kétkezes pallost.

A Nádasdy-egyesület tagjai pedig díszes ruháiban, korhű táborban reprezentálták a dicső időket.

1595917543
1595917544
1595917544
 

Fotó: Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület