Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopterrel gyakoroltak Koszovóban

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2009. október 26. 5:47

Helikopteres csapatszállítási kiképzésen vettek részt a KFOR Kontingens kijelölt katonái a dakovicai olasz légi bázison. A pec-i Task Force Sokol „B” század második szakasza, és a századtörzs, szlovén békefenntartókkal összehangoltan hajtotta végre a feladatokat.

A huszadikai, keddi nappal a „Sokol", a szlovén olasz, magyar század állományának minden tagja megismerte és megszerezte a műveleti területen elengedhetetlen, helikopterrel való szállítási képességeket.

A Többnemzeti Harci Kötelék-Nyugat (MNTF-W) ellenőrzési területén elhelyezkedő Task Force Ecole hajózói először elméleti felkészítésen ismertették az UH 1-es helikopter műszaki adatait, a megközelítésnek, a beszállásnak és elhagyásának alapvető szabályait.

Az oktatást statikus bemutatón, az álló hajtóművű légi járművön is megismételték. A leszállópályán, életszerű feltételek mellett készültek a későbbi repülésre.

A délutáni gyakorlaton ötfős tűzcsoportokat alkotattak, amelyek V-alakban, egymást biztosítva közelítették meg a földet ért, forgó rotorú helikoptert. Végrehajtották a szabályos beszállást, majd felemelkedtek. A néhány perces iskolakör megtételét követően, az előírásoknak megfelelően hagyták el a gépet. A földön már felkészült a váltásra a következő tűzcsoport. Az állománynak szerencséje volt, ragyogó napsütésben mérsékelt szélben gyakorolhatott és repülhetett. Nem maradt el az olasz pilóták értékelése, a feladat végrehajtásának elemzése.

1595892662
 

Bonyolultabb feltételek mellett, este folytatták a missziósok deszantolását. A délutáni felkészülésen már készségszinten elsajátították a sötétben megszabott, szoros alakzatban történő mozgásformákat is. A csillagos ég alatt összehangolt együttműködésre, és összpontosításra volt szükség. Az éjjellátóval felszerelt UH 1-es legénysége figyelte a jelzéseket. A felszállásra készülők fluoreszkáló, zöld színű chemlight-tal és a csoport vezetőjénél lévő infra-chemlight-tal adták meg pozíciójukat, a landolás helyét. Ezt követte a néhány perces repülés, és a földet érés.

1595892662