Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopterrel mentették a sérült katonákat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 5. 14:49

Ellenséges területen támadás ért egy magyar egészségügyi konvojt, az egyik járműben hárman megsérültek, őket helikopterrel szállították el a helyszínről. Így kezdődne az a tudósítás, mely a hódmezővásárhelyi katonák által szerdán bemutatott helyzetről szólna.

A Hódmezővásárhelyi Bocskai Lövészdandár Egészségügyi Központja által megtervezett harctéri körülmények között végrehajtott mentési és egészségügyi, kiürítési feladatok végrehajtását gyakorolták a katonák az egység gyakorlóterén. Az egészségügyi katonákon kívül a műveletekben részt vettek a zászlóalj lövész szakaszai is, illetve egy MI8-as helikopter.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a táborból a katonai konvoj egy 15 kilométerre levő faluba indult szállítási feladatra.

Az aszfaltút elhagyása után azonban az oszlop második és harmadik járműve között felrobbant egy házilag készített szerkezet. A támadásban három katona megsérült, illetve a repeszdarabok olyan károsodást okoztak a négy járműből álló konvoj második tagjában, hogy az menetképtelenné vált.

Ezt követően a helyszín biztosítása után, a szakemberek megállapították a sérülések fokát, megérkezett a földi és légi erősítés is. A sérülteket helikopter segítségével szállították el.

Pusztai Erzsébet orvos alezredes e forgatókönyv végrehajtása után a gyakorlatról elmondta: a magyar honvédség katonái az országvédelmi feladatokon túl évek óta sikeresen teljesítenek a NATO kötelékében békefenntartói szolgálatot.

1595877037
Ezt kötelezően meg kell hogy előzze az erre a feladatra történő felkészítés. Ennek során az egészségügyi erők megismerik a feladatrendszert és a követelményrendszert, hogy készség szintjén elsajátítsák, hiszen azt a szituációkban tökéletesen tudniuk kell alkalmazni. Ez azért is fontos, hogy több nemzetiségű együttalkalmazás esetén egymás metódusait ismerve tudjanak együttműködni a katonák.

Az alezredes az MTI kérdésére elmondta: pozitív visszajelzések érkeznek a magyar missziós tevékenységről mind lövészeti, mind egészségügyi szempontból.