Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hét terrorista áll a bíróság előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 9. 6:31

Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett tagjainak büntetőpere kezdődött meg hétfőn Brüsszelben, szigorú biztonsági rendszabályok közepette. Azzal vádolják őket, hogy terrorcselekmények elkövetésére szövetkeztek Belgiumban, illetve ilyen cselekmények elkövetésére kész önkénteseket toboroztak.

A csoport vád alá helyezett hét tagját – zömmel marokkóiakat – 2008 decemberében vették őrizetbe. Köztük van Malika el-Arúd, annak a férfinak az özvegye, aki 2001-ben egy társával együtt öngyilkos merényletben végzett Ahmed Sah Maszúddal, az afgánok nemzeti hősként tisztelt tálibellenes katonai parancsnokával.

A per előreláthatólag e hónap végéig tart. A vád azt igyekszik bizonyítani, hogy bár a nyomozók sem kidolgozott merényletterv nyomaira, sem tárolt robbanóanyagokra nem bukkantak, a vádlottak mégis megvalósították a terrorcselekmény elkövetésére irányuló szervezkedést. Ez önmagában is tíz év börtönt vonhat maga után.

Malika el-Arúdot 2003-ban egy brüsszeli bíróság felmentette a Maszúd-gyilkosság ügyében. Később azonban
Svájcban elítélték – igaz, hogy három évre felfüggesztve kapott mindössze fél év büntetést -, mert új férjével, Moez Garsallaouival együtt támogatott egy olyan szervezetet, amely al-Kaida-közleményeket, valamint “kivégzésekről" szóló videófelvételeket terjesztett az interneten. Ezután 2007 decemberében több társával együtt Belgiumban vették őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy egy ott bebörtönzött terrorista kiszabadítására készülődnek. Miután azonban a gyanút semmivel nem sikerült alátámasztani, néhány nap múlva kénytelenek voltak szabadon engedni őt és társait.

Egy évvel később aztán újból bilincs kattant a kezén, amikor vele együtt 14 személyt fogtak le összehangolt akcióban Brüsszelben, illetve Liege-ben, közvetlenül egy brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt. A csoport tagjai állítólag öngyilkos merényletre készültek, valószínűleg Afganisztánban vagy Pakisztánban, de volt némi kockázata Európában elkövetendő támadásnak is.

A vádlottak egyike, Hicham Bayayo – akinek a gyanú szerint most állítólag az afgán-pakisztáni határvidéken bujkáló Garsallaoui szervezte meg a terrorista kiképzését, 2008 végén videóüzenetet is hátrahagyott, “mártíromságra" készülve. Védője szerint azonban Afganisztánban kívánt “szent harcot" folytatni a külföldi megszállók ellen, és nem készült ártatlan emberek elleni merényletre.