Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán tiltakozik állampolgárai letartóztatása miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 9. 6:33

Teherán éles hangnemben tiltakozott amiatt, hogy az olasz hatóságok őrizetbe vettek két iráni állampolgárt fegyvercsempészet gyanújával. Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szerint Róma “gyalázatos és gyermeteg” magatartást tanúsít az iráni tévé évek óta Rómában dolgozó tudósítójával, az 51 éves Hamid Maszumival és Torinóban élő 47 éves honfitársával szemben.

Õrizetbe vételük nevetséges bohózat – idézte Laridzsáni szavait a hétfői olasz média.

Az olasz hatóságok gyanúja szerint a múlt szerdán elfogott mindkét iráni titkosügynök. Két további iránit még köröznek. Öt olasz állampolgárral együtt azzal gyanúsítják őket, hogy egyebek között harckocsi-elhárító lőszereket, robbanószert és optikai célzó berendezéseket csempésztek Iránba. Az olasz gyanúsítottak a külkereskedelmi, illetve a távközlési ágazatban tevékenykedtek.

Az iszlám köztársaság római nagykövete, Mohammad Ali Hoszeini azzal a követeléssel fordult az olasz külügyminisztériumhoz, hogy tegye lehetővé számára Maszumi meglátogatását a római Regina Coeli börtönben, ahol az iráni férfit vizsgálati fogságban tartják. Az olasz sajtó jelentése szerint a nagykövet úgy nyilatkozott, hogy mindent elkövet az újságíró kiszabadításáért.

A teheráni vezetéshez hű iráni újságíró szövetség Maszumi őrizetbe vételét az olasz kormány “maffia stílusú" taktikájának minősítette, amelynek célja szerinte az, hogy nyomást gyakoroljanak Iránra – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.