Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetrend szerint hagyhatják el Irakot az amerikaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 9. 6:36

Dicsérte az iraki biztonsági erőket javuló képességeikért Barack Obama amerikai elnök, és kitartott azon terve mellett, hogy a jövő év végéig az összes amerikai katonát kivonják az arab országból. Obama az iraki parlamenti választásokat követően a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében nyilatkozott erről újságíróknak.

Nagy számban szavaztak az irakiak a vasárnapi parlamenti választásokon annak ellenére, hogy a lázadók számos terrortámadást követtek el a nap folyamán, összesen 38 ember halálát okozva.

Obama kijelentette, hogy amint az várható volt, “történt néhány incidens", mert az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szárnya és más szélsőségesek meg akarták zavarni a választásokat. Az iraki közbiztonság általános szintje és támadások megakadályozása az amerikai elnök szerint viszont az iraki biztonsági erők javuló képességeiről és szakmai tudásáról tanúskodik, s a voksolás biztonságának szavatolását elsősorban ezen erők vállalták magukra. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok felelősségteljesen folytatja csapatai kivonását Irakból.

Megfigyelők szerint az, hogy Obama nyilatkozatában az iraki biztonsági erőkre helyezte a hangsúlyt, erősíti az elnök azon érvelését, hogy az amerikai csapatok a tervezett menetrend szerint távozhatnak az arab országból. Ez lehetővé tenné, hogy Obama az afganisztáni hadműveletekre összpontosítsa figyelmét.

A csapatkivonási menetrend értelmében az amerikai harcoló alakulatok idén augusztus végéig távoznának Irakból, a jövő év végéig pedig az összes amerikai katona elhagyná Irakot.

Obama előzőleg már gratulált az iraki választópolgároknak ahhoz, hogy a kampány során történt terrorcselekmények és a szavazás napján is fennálló terrorveszély ellenére nagy arányban éltek szavazati jogukkal.