Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Homszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 15. 12:42

A szíriai kormánycsapatok legkevesebb 23 katonája vesztette életét május 14-én, hétfőn a hónapok óta a felkelők kezén lévő, közép-szíriai Homsz tartomány Rasztán városában, miután összecsaptak lázadókkal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Több tucat további katona megsebesült, és a hadsereg három páncélozott járműve megrongálódott e harcokban a londoni központú szervezet szerint, amely utalt arra is, hogy az előző napi heves tüzérségi támadásban meghalt egy gyermek, és civilek tucatjai sebesültek meg a városban. E műveletekkel a hadsereg támadást készít elő a lázadó város ellen, ahol sok felkelő sáncolta el magát – tette hozzá az OSDH.

Az arab országban tavaly március 15-én kezdődött népi tiltakozó mozgalom Bassár el-Aszad elnök kormányzata ellen. Közel egy hónapja ENSZ-megfigyelők tartózkodnak Szíriában az április 12-én életbe lépett – de azóta is naponta megszegett – tűzszünet ellenőrzésére. Az OSDH adatai szerint 14 hónap alatt több mint 12 ezer halottja volt már az erőszaknak, a tűzszünet hivatalos kezdete óta több mint 900, köztük közel 700 civil.

Az ENSZ tájékoztatása szerint a Biztonsági Tanács határozata értelmében küldhető 300 fegyvertelen megfigyelőből eddig 189 érkezett Szíriába.