Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd emlék- és teljesítménytúra Szentendrén

Szöveg: Fekete János |  2012. május 15. 11:45

A Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület évről évre megrendezi – a magyar honvédelem napja eseménysorozatához kapcsolódóan –  a Honvéd emlék- és teljesítménytúra elnevezésű rendezvényt, amely a civilek és katonák közötti sportkapcsolatok erősítésének jól bevált formája. Így volt ez idén, május 12-én, szombaton is.

A reggeli harmatot gyűjtögették azok a túrázók, akik a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület túraszakosztályának szervezésében megrendezett Honvéd emlék- és teljesítménytúrán legelsőként vágtak neki az ötven kilométeres távnak. Sokan azok közül, akik a 15, 20 vagy a 30 kilométeres távot választották, ekkor még aludtak, így egészen délig lehetett látni az indulókat a Pannónia-telep és Kő-hegy közötti laposon – összesen kétszázötvenheten álltak rajthoz.

Az első „megálló" a Czibulka János menedékház volt a Kő-hegyen. Itt a túrázók teával frissíthették magukat és próbára tehették íjásztudományukat is.

Rövid pihenő után a húsz kilométeres fordítópont, a Lajos-forrás következett, ahol a jéghideg forrásvíz mellé almát, szőlőcukrot és szörpöt kaptak a résztvevők. A harmadik fordítópont harminc kilométernél, Pilisszentlászlón volt, itt már tartalmas zsíros-vajas-lekváros kenyér „kényeztette" a túrázókat. A leghosszabb távon indulók Visegrádig gyalogoltak. A rajt és a cél helyszíne a szentendrei Helyőrségi Művelődési Otthon volt.

A változatos, sok nehézséggel és érdekességgel tarkított gyalogmenet megszervezéséről a résztvevők elismeréssel szóltak.

Az idei túra érdekessége volt, hogy a katonák és a civilek mellett mintegy harminc látássérült is teljesítette a távot.

Fotó: A szerző felvételei