Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves összecsapások Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 7. 9:54

Legalább huszonöt tálibbarát fegyveres és két pakisztáni katona meghalt az Afganisztánnal határos törzsi területeken kitört legutóbbi heves összecsapásokban – közölték csütörtökön pakisztáni kormányforrások.

A harcok szerda este kezdődtek, amikor fegyveresek elfogták a biztonsági erők egyik járművét Lojszam településen Badzsaur térségben, amely köztudottan al-Kaida-terroristák és a tálib harcosok egyik rejtekhelye.

Az összecsapásokban további 3 katona és 35 fegyveres megsebesült – közölte a helyi hírügynökség és egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati tisztségviselő. A harcok éjszaka is folytatódtak, amikor harci helikopterekről lőtték a fegyveresek hegyek közötti búvóhelyeit. A helyi hírügynökség úgy tudja, hogy a tálibbarát harcosok a Dzsais-i-iszlám dzsihádi szervezet tagjai voltak.

Egy másik incidensben fegyveresek távirányítású pokolgéppel felrobbantották a biztonsági erők egyik járművét csütörtök hajnalban Badzsaur törzsi terület legnagyobb városa, Har közelében – mondták hivatalos források hírszerzési jelentésekre hivatkozva.

Az utóbbi hetekben romlott a biztonsági helyzet Pakisztán északnyugati részén, miközben nyugati szövetségesei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az iszlámábádi vezetésre, hogy vessen véget a fegyveresek határon átnyúló támadásainak, amelyek célpontjai az Afganisztánban szolgáló külföldi katonák.

A térségben átmeneti fegyvernyugvás állt be azt követően, hogy a februári választások után hatalomra került új kormány a törzsek vénein keresztül párbeszédet kezdett a fegyveresekkel, de nemrégiben ismét kiújultak az összecsapások, mert a tálibbarát harcosok főparancsnoka, Baitullah Mehszúd júniusban felfüggesztette a tárgyalásokat.