Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltérő véleményen az oroszok és a britek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 7. 10:01

Oroszország és Nagy-Britannia képviselője szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában egymástól eltérő véleményét hangoztatta a Koszovóban márciusban lezajlott zavargások megítélésével kapcsolatban.

Vitalij Csurkin, a világszervezethez akkreditált orosz nagykövet alaptalannak nevezte a koszovói ENSZ-közigazgatás, az UNMIK vezetőinek döntését, amelynek értelmében erőt vetettek be a koszovói függetlenséget ellenző szerbek ellen. Csurkin véleménye szerint az UNMIK-vezetők “túlbuzgóságukban" provokatív döntést hoztak. Az orosz diplomata hiányolta azt is, hogy a BT nem folytatott le belső vizsgálatot az ügyben.

Csurkinnal szemben Karen Pierce, a brit ENSZ-képviselet helyettes vezetője viszont úgy ítélte meg az eseményeket, hogy az UNMIK szakszerű módon járt el, hiszen “a Koszovóban tartózkodó nemzetközi állomány elleni előre kitervelt támadásról volt szó".

A Szerbiáról februárban levált Koszovó fővárosában, Kosovska Mitrovicában március 14-én szerb bírósági alkalmazottak hatalmukba kerítették az ENSZ kezelésébe került helyi bíróság épületét, ahonnan őket 1999-ben eltávolították.

Három nappal később az UNMIK lengyel és ukrán rendőrei megrohamozták az épületet. Az ezt követő súlyos utcai zavargásokban egy ukrán rendőr életét vesztette, és több mint 150 ember megsebesült.