Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiányolták Moszkvából a szerb hadsereget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 10. 6:17

A szerb hadsereg képviselőinek is ott lett volna a helyük Moszkvában a győzelem napi ünnepségeken, hiszen Szerbia jelentősen hozzájárult a fasizmus legyőzéséhez – jelentette ki Belgrádban a szerb védelmi miniszter. A rendezvényen 21 ország vezetői voltak jelen, köztük Boris Tadic szerb államfő.

Dragan Sutanovac azt mondta, nem tudja, hogy a szerb hadsereg miért nem kapott meghívót a II. világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai ünnepségekre.

A rendezvényen 21 ország vezetői voltak jelen, köztük Boris Tadic szerb államfő. Jelen volt a II. világháborús szövetséges hatalmak nagyjából ezer katonája is, köztük amerikaiak, britek, franciák, lengyelek, de szerb katonák nem.

Több szerb újság is találgatta a napokban, vajon miért nem érkezett meghívó Moszkvából. A Vecernje Novosti szerint talán az lehet az ok, hogy annak idején a Jugoszláv Néphadsereg volt a szovjet Vörös Hadsereg szövetségese. Mivel Jugoszlávia már nem létezik, Szerbia pedig nem az egyedüli örököse a széthullott államnak, csak a szerb hadsereg meghívása kérdéseket váltott volna ki Jugoszlávia többi utódállamában – fejtegette a belgrádi napilap. A Blic című újság ugyanakkor idézte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárt, aki még pénteken Bukarestben kijelentette: nagyon szeretné, ha javulna a NATO és Szerbia viszonya. Moszkva pedig nemrég értésre adta, a saját biztonságára nézve közvetlen fenyegetésnek tekinti a NATO további, keleti irányú bővítését – jegyezte meg a szerb lap.

Dragan Sutanovac elismerte a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint, hogy a szerb-orosz katonai viszony nem olyan szoros, mint a politikai kapcsolatok, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet már jövőre megváltozik. A tervek szerint még az idén magas rangú orosz katonai küldöttség érkezik Belgrádba az orosz vezérkari főnök vezetésével, megnyitva az utat a kölcsönös miniszteri látogatások előtt, és a szerb védelmi miniszter szerint ezzel lehetőség nyílik rá, hogy új korszakot nyissanak a szerb-orosz katonai kapcsolatokban.