Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hidakat építünk és hidakat teremtünk

Szöveg: Baranyai Erika Piros főhadnagy | Fotó: Bőkény János őrvezető és a szerző felvételei |  2024. október 15. 15:30

Ismét látogatást tettek az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – főképp szerkezetépítő ágazat iránt érdeklődő – építőmérnök hallgatói.

202410_BME_hallgatok_muszaki_ezred_hídépítés_BP_BJ (2)

A látogatás központi eleme a MABEY hídrendszer volt, amelyet Brezovai Zoltán zászlós, építésvezető mutatott be számukra. A Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium hallgatói lelkesen fogadták a bemutatót, és külön kiemelték, hogy elméleti tanulmányaikhoz nagyszerű kiegészítést nyújtott a gyakorlati nap.

A látogatás alatt a fiatalok számos hasznos tanulságot vontak le, köztük a gyakorlati problémákra adott gyakorlati megoldások fontosságát. Látva a különböző szerkezeti megoldásokat: „az angolok precízek, a magyarok találékonyak” – jegyezték meg mosolyogva, miközben lenyűgözte őket a hídépítés gyorsasága és hatékonysága. Szó esett arról is, hogy „minden milliméter számít”, valamint arról, hogy a megfelelő eszközökkel – például flexkoronggal és kalapáccsal – minden szerkezet összedolgozható.

202410_BME_hallgatok_muszaki_ezred_hídépítés_BP_BJ (4)

A fiatal mérnökjelöltek elméleti ismeretei között szerepelnek az acélszerkezetek különböző típusai, valamint azok terhelési és lehajlási számításai, de mindannyian egyetértettek abban, hogy a valóságban látni a hidat lenyűgöző élmény volt. A MABEY hídrendszer korábban ismeretlen volt számukra, de most, hogy testközelből tapasztalhatták meg az építési munkálatokat, úgy érzik: ez a tudás értékes kiegészítése lesz mérnöki pályájuknak.

A látogatás végén a hallgatók egyöntetűen kiemelték a gyakorlati tapasztalatok fontosságát, valamint a problémamegoldó képesség kulcsszerepét minden mérnöki projekt esetében. A szakmai nap végére nem csak hidak épültek, hanem új kapcsolatok is, amelyek tovább erősítik a fiatal mérnökök és a műszaki ezred közötti együttműködést.

Címkékműszaki
Kapcsolódó cikkek
202410_építőmérnök_hallgatók_műszaki_Ezred_BP (0)

Tapasztalatok terepen

2024. október 15. 9:56