Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalatok terepen

Építőmérnök hallgatók a műszaki ezrednél

Szöveg: Baranyai Erika Piros főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. október 15. 9:56

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiumának hallgatói tettek szakmai látogatást a közelmúltban a Bakonyban zajló katonai századtámpont építésénél.

202410_építőmérnök_hallgatók_műszaki_Ezred_BP (2)

A látogatáson Zsóri Ferenc alezredes, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnokának vezetésével a hallgatók részletes betekintést nyertek a folyamatban lévő műszaki munkákba.

A résztvevők számára ez kivételes lehetőséget teremtett a civil tervezési és kivitelezési gyakorlatoktól eltérő katonai projektmenedzsment és kivitelezés világának megismerésére. Az esemény különösen értékes volt számukra a tervezési elgondolások, a kivitelezési technikák és a talajmechanikai kérdések szempontjából, hiszen ritkán látnak ilyen specifikus, katonai szempontokat figyelembe vevő projekteket.

Az építés helyszíne a diákok – köztük földmérők, geotechnikusok, hídépítők és a szakosodás előtt álló elsőéves hallgatók – számára kiváló alkalmat teremtett gyakorlati tapasztalatok elsajátítására is.

202410_építőmérnök_hallgatók_műszaki_Ezred_BP (8)

A fiatalok egybehangzó véleménye szerint rendkívül hasznos volt látni, hogy milyen különbségek vannak a katonai és a civil építőipari projektek között, különösen a gyors kivitelezés, a speciális követelmények és a változatos terepviszonyok kezelése szempontjából.

Zsóri alezredes a látogatás során kiemelte, hogy a katonai mérnöki feladatok nemcsak technikai szaktudást, hanem nagyfokú rugalmasságot is igényelnek, hiszen a műszaki szakemberek gyakran változó körülmények között dolgoznak.

A látogatás előzménye, hogy a műszaki ezred korábban a BME Zielinski Szakkollégium szakmai hetén bemutatta hídépítési és víztisztítási projektjeit az építőmérnök hallgatók számára. A prezentáció során hangsúlyozták, hogy a katonai műszaki terület folyamatos szakmai lehetőségeket és kihívásokat kínál a műszaki végzettségű szakemberek számára.

Címkékműszaki
Kapcsolódó cikkek
2024.10_Erod_a_Bakonyban_3_borito

Századtámpont a Bakonyban

2024. október 14. 13:30