Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradó szakharcászat Szentendrén

Szöveg: S. L. |  2011. december 9. 13:47

November végén zárult le az MH Altiszti Akadémia híradó szakmai alapozó képzésén (rádióállomás-üzemeltető szakirány) részt vevő tizenkét szerződéses állományú katona egyhetes híradó szakharcászati rendszergyakorlata.

Az MH Altiszti Akadémia keretein belül működő 2. szakképző csoport, elektronikai részleg, híradó munkacsoport feladata az OKJ-s képzésen részt vevő híradó tiszthelyettesek felkészítése, valamint a híradó szakmai alapozó tanfolyamra jelentkezett szerződéses állomány felkészítése is.
A gyakorlatot hosszas tervező-szervező munka előzte meg. Ennek során az oktatói állomány – Sali László mérnök százados, gyakorlatvezető, Burucz László mérnök százados, Nagy József zászlós és Karancz István törzsőrmester – sok időt és energiát fektetett a képzési programban előírt híradó szakharcászat megvalósításába.

A szakharcászat kitelepüléssel kezdődött, ugyanis a gyakorlatot tábori körülmények között szervezték meg. Miután felépült a tábor – amely magába foglalt egy zászlóaljszintű hírközpontelemet és az elhelyezési sátrakat is – megkezdődhetett a szakmai feladatok ellátása. A kiépített hírrendszerben párhuzamosan üzemeltek a rövid- és ultrarövid hullámú, analóg és digitális rádióforgalmi rendszerek.

Az előző évekhez képest újdonság volt az amerikai gyártmányú Harris rádió alkalmazása, amely a szakharcászaton a rövidhullámú rádióforgalmi rendszerek támogatását biztosította.
A távbeszélő üzem mellett folyamatos adatkommunikáció is zajlott.

A gyakorlat során az állomány minden tagja megtapasztalhatta, hogy milyen komplex feladat egy rádióállomást szakszerűen kitelepíteni és folyamatosan, éjjel-nappal üzemeltetni úgy, hogy közben gondoskodni kell a katonák pihentetéséről, étkeztetéséről is.

A tanfolyamra vezényelt katonák mindvégig motiváltan, és a fellépő nehézségek ellenére is rendkívül pozitívan álltak a feladatokhoz. Ennek eredményeképpen hasznos tudásra tettek szert.

 Fotó: A szerző felvételei