Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hiszek a magyar elmében”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. április 21. 13:15

A veszprémi Pannon Egyetemen rendezett tudományos konferencia panelbeszélgetésén vett részt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, április 20-án, csütörtökön délután. A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: a Magyar Honvédségnek utat kell találnia a civil társadalomhoz és vonzóvá kell válnia a fiatalok számára.

„A karbantartás szerepváltozása a körforgásos gazdaságban” címmel szervezett szimpózium panelbeszélgetésén dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a honvédelmi oktatás fontosságáról, a társadalmasításról, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról osztotta meg gondolatait. A Magyar Honvédség tevékenységeiről és feladatairól átfogó képet adó Honvéd Kadét Program sikerességét hangsúlyozva leszögezte: a kadétok száma már meghaladta a hétezer főt és a honvédelmi táborok is ezreket vonzanak. A Magyar Honvédség tizenhárom egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, amelytől leginkább azt remélik, hogy a civil közvélemény megismerheti a honvédség működését. „Szeretnénk, ha minél többeket érdekelne a Magyar Honvédség, a katonai életpálya visszakapná a megbecsültségét és vonzó lenne a fiatalok számára. Ezért és ezen dolgozunk” – fogalmazott az altábornagy.

„Én hiszek a magyar elmében” – mondta a Honvéd Vezérkar főnöke a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán, kiemelve, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség piacképes, új, modern eszközökbe fektet. Mint fogalmazott: a zalaegerszegi Lynx-gyár már működik, Kiskunfélegyházán cseh és amerikai kézifegyvereket gyártanak, Gyulán az Airbus egyik kiemelt jelentőségű gyára üzemel, a várpalotai lőszergyár pedig 2024-re épülhet fel.

A Pannon Egyetem kétnapos nemzetközi tudományos konferenciája pénteken ér véget.