Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd Kadét Program: folyamatos siker mellett folyamatos fejlődés

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 26. 19:35

Százhuszonhét iskola csatlakozott már a Honvéd Kadét Programhoz, a kadétok száma pedig a 7500-hoz közelít. A hazafias és honvédelmi nevelés alapvető fontosságú a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára, éppen ezért az idei évben nem csupán mennyiségi, de minőségi előrelépés is történt ezen a téren.

HKP_szakmai_konferencia (2)

A fenti tények és megállapítások az MH 7. Területvédelmi Ezred által szervezett, regionális szakmai konferencián hangzottak el április 26-án, Győrújbaráton, ahol a résztvevők nem csupán a hazafias és honvédelmi neveléssel, illetve a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatban kaphattak első kézből információkat, de bepillantást nyerhettek a területvédelmi ezred általános feladatkörébe is.

Dr. Horváth Zoltán ezredes, a szervező alakulat parancsnoka rövid megnyitójában leszögezte: nagyon fontos a fiatal nemzedék megfelelő szellemi és fizikai felkészítése, ami elsősorban a sporton, honvédelmi napokon és honvédelmi táborokon keresztül valósulhat meg. Kis Gyula alezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság, Honvédelmi Nevelési Osztályának vezetője utóbbival kapcsolatban kiemelte: idén 135 táborban 5000 gyermek vághat bele a „nagy kalandba”, ami a szervezők ígérete szerint felejthetetlen élmény lesz minden résztvevő számára. Az osztályvezető kitért arra is, hogy a Honvéd Kadét Program továbbfejlesztése alapvető cél – erre nézve egészen 2030-ig megvannak már a különböző tervek, szabályzók, előírások.

HKP_szakmai_konferencia (4)

Kis Ákos, a HM Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály, Ifjúságstratégiai Osztály vezetője arról szólt, hogy a tárca számára a hazafias és honvédelmi nevelés alapvető fontosságú. Mint mondta, minden magyar állampolgár számára kötelező a haza védelme, így nyilván lényeges, hogy a fiatalok minél szélesebb körben tegyenek szert honvédelmi ismeretekre – akár katonák lesznek később, akár nem. Kiemelte: a Honvéd Kadét Program nem egyenlő a katonai toborzással és nem is katonai kiképzés – erre a törvények szerint tizennyolc éven aluliaknál nincs is mód – hanem pusztán „fizikai, szellemi és érzelmi felkészítés” a haza védelmére. Az osztályvezető emlékeztetett arra is, hogy a folyamat során nagyon fontos a hitelesség, hiszen a katonáknak jó példát kell mutatniuk a fiataloknak. Kis Ákos arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a programhoz hamarosan hat újabb iskola csatlakozik.

A konferencián részt vevők – számos egyéb, a témába vágó kérdés megvitatása és tapasztalatcseréje mellett – rövid bemutatót is megtekinthettek, ahol győri kadétok adtak ízelítőt eddig elsajátított ismereteikből.