Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd Kadét Programos diákok jártak a rendészeknél

Szöveg: Markovits Szilvia törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 13. 14:12

Az újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium 32 diákja látogatott el a Petőfi laktanyába a napokban, hogy megismerjék az MH Katonai Rendészeti Központot (MH KRK). A program lehetőséget biztosított arra, hogy a fiatalok „testközelből” megtapasztalhassák, milyen a katonai hivatás.

20211113-KRK-HKP (5)

Az intézmény öt éve kapcsolódott be a honvédelmi nevelésbe, így a Honvéd Kadét Program keretein belül, gimnáziumi évfolyamonként 15 diák választhatja a katonai tagozatot. Nekik hetente egy óra katona testnevelésük van - közelharc- és küzdősport elemekkel bővítve -, valamint egy óra honvédelmi alapismeretet is tanulnak, ami később választható érettségi tárgyként is. A tanulók az elméleti oktatáson kívül alakulatlátogatásokon is részt vesznek, hogy bepillanthassanak a katonák mindennapjaiba.

A Petőfio laktanyában számukra rendezett közel öt órás program alatt megismerhették az MH KRK felépítését, az alakulat feladatait, valamint a rendészeknél rendszeresített régi és új fegyvereket. A gyakorlati foglalkozásokon AK-63D gépkarabély szét-és összeszerelését tanulhatták meg a fiatalok, valamint az alapvető alaki mozdulatokat sajátíthatták el. A program a laktanya bejárásával zárult.