Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi előadások diákoknak

Szöveg: Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ | Fotó: a központ felvételei |  2024. január 31. 7:55

Pályaválasztás előtt álló diákoknak tartott előadásokat januárban az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye több településén.

eloadas_1

A leveleki Művelődési Házban Bihari Márk tartalékos főhadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársa „A Haza védelmében” címmel tartott előadást. Beszélt a hazafias és honvédelmi nevelést nyújtó Honvéd Kadét Programról, amelynek keretében szó esett a nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumról is. Az intézményben a fiatalok megismerkednek a katonai értékrenddel, kiemelte az intézmény számos előnyét, mint például a nyelvvizsga felkészítést, a sokszínű kulturális életet, a sportolási lehetőségeket és szabadidős foglalkozásokat, amelyek katonás napirenddel egészülnek ki. A főhadnagy a tartalékos rendszer kapcsán beszélt arról is, hogy azok az önkéntes tartalékos katonák, akik a felsőoktatásban, illetve a szakképzésben tanulnak, ösztöndíjban részesülhetnek.

Egy másik alkalommal a nyíregyházi Vécsey Utcai Fiókkönyvtár adott otthont egy rendhagyó történelem órának, ahol Leskovics András zászlós egy igazán különleges hangulatú tanórán a diákokkal megismertette az „igazi” lovagot, tanulmányozhatták viseletét, fegyverzetét. Az iskolás csapat érdeklődéssel hallgatta a zászlós előadását.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett előadásoknak köszönhetően egyre többen nyernek betekintést a Magyar Honvédség életébe és ismerkednek meg a honvédelmi neveléssel, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjaival.

eloadas_2
eloadas_3