Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2013-tól évi 190 milliós megtakarítás

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 3. 9:46

Jelentős megtakarítást eredményez a katonadiplomáciai képviseleti rendszer átalakítása, ám nemzeti érdekeink nem csorbulnak a változások következtében – emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a véderő-, katonai és légügyi attasék éves értekezletén, július 3-án Budapesten.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) Bartók Béla úti
objektumában megtartott értekezleten Kovács József altábornagy, a KNBSZ
főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. 

1595938242
Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében az elmúlt két év munkájára visszatekintve kiemelte: húsz év mulasztásai után alapvető törekvés, hogy a Magyar Honvédség ne veszítsen katonai képességeiből, sőt, az anyagi erőforrások lehető legjobb felhasználása révén megpróbálja megerősíteni e képességeket. „Mivel szövetségeseink is hasonló anyagi nehézségekkel néznek szembe, mint hazánk, a hiányzó források kiváltásának egyik módja a több munka" – fogalmazott a miniszter. A szolgálat jövőbeli tevékenységéről szólva leszögezte: a katonadiplomatáknak továbbra is deklarálniuk kell hazánk elkötelezettségét a NATO és az Európai Unió iránt, továbbá segíteniük kell nemzetközi békefenntartó, válságkezelő képességeink fejlesztését. Be kell mutatniuk szövetségeseinknek a Magyar Honvédség előtt álló feladatokat, Magyarország erőfeszítéseit a nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítése érdekében.

A honvédelmi tárca vezetője részletesen szólt az új Nemzeti Katonai Stratégiáról, amelynek megalkotását több tényező is szükségessé tette. Egyrészt az előző dokumentum még a gazdasági világválság kirobbanása előtt született, másrészt azóta komoly szemléletváltás következett be a magyar honvédelmi politikában: a vezetés sokkal inkább egyensúlyra törekszik a missziós szerepvállalás és az ország katonai védelmének feladatai között. Emellett pedig a biztonsági környezet is sokat változott − elég csak az „arab tavasz" eseményeit említeni. Az új stratégia első tárcán belüli közös egyeztetése megtörtént, és már több külső szakértő is megvizsgálta a dokumentumot. Hende Csaba elmondta: ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a kérdésben, és a tervek szerint a kormány még idén elfogadhatja az új stratégiát.

1595938243
A miniszter szólt a honvédség nemzetközi műveletekben való részvételéről. Hangsúlyozta, hogy a biztonság- és védelempolitika területén Magyarország megítélése kiváló. Hazánk továbbra is elkötelezett az afganisztáni és a balkáni szerepvállalásban, s továbbra is aktívan tevékenykedik az ENSZ misszióiban.

A chicagói NATO-csúcson született döntés értelmében részt veszünk a balti államok légtérvédelmében. Utóbbi együttműködés kiváló példa a smart defence („okos védelem") elve és a szövetségesi szolidaritás érvényesülésére, s egyben a magyar pilóták kiképzése szempontjából is jelentős, hiszen a katonák olyan műveleti tapasztalatokra tehetnek így szert, amelyek megszerzésére egyébként nem lenne lehetőségük.

A miniszter a kibervédelem területének jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy már elkészült a Magyar Honvédség kiberműveleti koncepciója.

Hende Csaba az attasérendszer átalakításáról szólva elmondta: a rendszer felülvizsgálata megtörtént, idén mintegy 45 millió forintos megtakarítást eredményez majd a működő új katonadiplomáciai képviseleti rendszer és az ahhoz igazodó attaséhivatali diszlokáció. 2013-tól kezdve évi mintegy 190 millió forintos megtakarítással járnak a változások. Mindezzel együtt hazánk katonadiplomáciai képviselete, illetve nemzeti érdekeink nem csorbulnak, egyes szakemberekre azonban több feladat hárul majd, mint eddig. A rendszer szakmailag ésszerű, szigorúan takarékos, és hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló forrásokat.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária