Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fiatalok is bíznak a honvédségben

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 17. 6:29

Egy tavaly év végi országos közvélemény-kutatás szerint a honvédség a legmagasabb presztízsű szervezetek közé tartozik Magyarországon. Kíváncsiak voltunk, milyen a katonaság megítélése a fiatalok körében, így a honvedelem.hu is elvégzett egy nem reprezentatív, de igen tanulságos felmérést, melynek tapasztalatairól az alábbiakban olvashatnak.

Szerkesztőségünk egy észak-dunántúli kisváros középiskolás diákjai körében készített anonim felmérést a Magyar Honvédséggel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, mi a 14-18 éves korosztály véleménye a hadseregről, annak tevékenységéről, milyen presztízse van a katonáknak a fiatalok körében. A kutatás természetesen sem módszertanát, sem nagyságrendjét, sem a vizsgált minta szerkezetét tekintve nem reprezentatív, ennek ellenére mégis figyelemre méltó következtetésekhez jutottunk általa.

A felmérés módszere

Az ismeretekre vonatkozó kérdéseket napi újságolvasói szinten fogalmaztuk meg, és mellőztük mindazokat a területeket, melyek tényleges szervezeti betekintést, vagy bármilyen szakmaiságot igényelnének, inkább magunkra vállalva az esetleges trivialitás vádját is.
A kérdőív kitöltése teljesen önkéntes és természetesen névtelen volt. A diákoktól azt kértük, hogy mindannyian őszintén és jelenlegi ismereteik birtokában válaszoljanak a feltett kérdésekre, s megígértük, hogy miután a kérdésekre adott válaszaikat összegeztük, közreadjuk azt a www.honvedelem.hu oldalon. A kérdőívet összesen 244 középiskolás tanuló töltötte ki, ebből 136 fő volt a lány, 67 fő fiú és 41 fő idősebb, felnőttképzésben résztvevő levelező tagozatos hallgató.

Minek nevezzelek?

Első kérdésünk igen egyszerű volt, és arra vonatkozott, mi a magyar hadsereg hivatalos megnevezése. A kérdésre a megkérdezettek 79,9 százaléka válaszolt helyesen (Magyar Honvédség), de a magas arányú helyes válaszokat nem tekinthetjük teljesen reálisnak, mivel egy másik kérdésben leírtuk a Magyar Honvédség megnevezést. A kérdőívet eredetileg interjús lekérdezésre, nem kitöltősre szántuk, így aki előre olvasott, az könnyen felfedezhette a helyes választ. Így is akadtak ugyanakkor olyanok – a lányok 3,6 százaléka –, akik kijelentették: nem tudják, mi a hadsereg hivatalos megnevezése. A megkérdezettek 13,9 százaléka passzolta a kérdést, 10 fő pedig egyéb megnevezést adott. A Magyar Nemzeti Hadsereg és a Honvédség mellett még a Honvédelem és a NATO megjelölésekkel is találkoztunk.

1595874323
 

A főparancsnok

A második kérdésben azt tudakoltuk, mennyire vannak a fiatalok tisztában azzal, hogy legfelsőbb szinten, a különböző vezető beosztású személyiségek közül ki parancsnokolja a magyar haderőt. Nyilvánvalónak tűnik ugyanis, hogy mindenki tisztában van vele: a fegyveres erőhöz, mint legvégső eszközhöz nem nyúlhat más, mint a legfőbb közjogi méltóság, mégis azt kellett tapasztalnunk, hogy rendkívül nagy a bizonytalanság ebben a tekintetben. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy tudja, hogy a honvédelmi miniszter a legfőbb parancsnok.

Kiugróan magas a lányok aránya, akiknek háromnegyede (76,4 százalék) szavazott a honvédelmi miniszterre, a fiúknak is több mint fele (64,1 százalék) tartja a minisztert legfőbb parancsnoknak, csupán a felnőttek azok, akiknek kevesebb, mint fele (48,7 százalék) voksolt a miniszterre, de közülük is legtöbben a tárcavezetőre szavaztak.
A megkérdezetteknek csupán 13,9 százaléka tudta, hogy a magyar haderő legfőbb parancsnoka a köztársasági elnök. A helyes választ adók között legnagyobb arányban a felnőtt hallgatók voltak, akiknek közel egyharmada (29,2 százalék) tudja, hogy a Magyar Honvédség legfőbb parancsnoka a köztársasági elnök, legkevésbé pedig a lányok vannak tisztában ezzel, akiknek csupán 6,6 százaléka tudta ezt. A viszonylag szélsőséges arányt képviselők között középmezőnyben vannak a fiúk, akiknek egyötöde (19,4 százalék) válaszolt erre a kérdésre helyesen. A vezérkari főnököt jelölte legfőbb parancsnokként a választ adók 5,7 százaléka, és alig valamivel kevesebben (4,0 százalék) jelölték a miniszterelnököt erre a posztra. A 244 főből 18 fő (7,3 százalék) volt az, aki kijelentette: nem tudja, ki a Magyar Honvédség legfőbb parancsnoka. Ugyanakkor mindössze egy fő nem válaszolt erre a kérdésre.

Sorozás vagy önkéntesség?

1595874324
Harmadik kérdésként tettük fel, hogy hogyan kerülnek be napjainkban a fiatalok a hadseregbe, hogyan lesz, hogyan lehet ma valaki katona? Nos, e tekintetben a válaszok megnyugtatóak lehetnek: az önkéntes haderő bevezetése óta eltelt több mint három év után válaszadóink 97,9 százaléka tisztában van azzal, hogy önkéntes jelentkezés alapján lehet bekerülni a hadseregbe, amennyiben a jelentkező megfelel az elé támasztott követelményeknek. Mindössze 4 fő volt (3 fő leány és 1 fő felnőtt), aki úgy tudja, hogy még napjainkban sem szűnt meg a sorkatonai szolgálat, és a fiatalok úgy kerülnek be a hadseregbe, hogy törvényesen behívják őket a sorkötelezettség alapján.

A többség helyes válasza nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy a fiatalok számára régen leginkább ez számított „húsbavágó" kérdésnek, az önkéntes haderő bevezetésének időpontja körül azonban nagy a bizonytalanság. Válaszadóink alig több mint negyede (26,2 százalék) tudja, hogy 2004. november 3-án szerelt le az utolsó sorkatona. Az önkéntes haderő bevezetésének időpontját a megkérdezettek több mint kétharmada (68,8 százalék) NATO-, illetve EU-tagságunkhoz köti, legtöbben (46,7 százalék) az EU-hoz – 2004. május 1-jéhez –, 22,1 százalék pedig a NATO-ba való belépésünkhöz, 1999. március 12-hez.

A fiúk főként az EU-tagsággal keverik az önkéntes haderő megalakulását (56,7 százalék), és megint a felnőttek azok, akik legnagyobb arányban (31,7 százalék) találták el a bevezetés helyes időpontját. Az önkéntes haderő bevezetését illetően legnagyobb a tájékozatlanság a lányok között, ugyanis kizárólag az ő csoportjukban voksoltak arra (3,6 százalék), hogy a magyar haderő még napjainkban sem tért át az önkéntes haderő intézményére, csak folyamatban van ez az akció.


Gyengébb nem?

Köztudott, hogy manapság, a nők is teljesíthetnek fegyveres szolgálatot a hadseregben. Mi a véleménye erről? – szólt következő kérdésünk. A válaszok megoszlását tekintve nincsenek lényeges különbségek sem a fiúk, sem a lányok között, de a felnőttek vonatkozásában sem. Mindhárom csoportban azok vannak többségben, akik teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a hadseregben a férfiakkal azonos jogon a nők is teljesíthetnek fegyveres szolgálatot.

Köztudott, hogy manapság, a nők is teljesíthetnek fegyveres szolgálatot a hadseregben. Mi a véleménye erről?teljes mértékben egyetértek vele, hiszen a nők, a férfiakkal azonos jogú állampolgárok34 fő
50,7%
92 fő
67,6%
20 fő
48,7%
146 fő
59,8%
nem teljesen értek vele egyet, mivel a nők biológiailag sem képesek olyan erőkifejtésre, mint a férfiak17 fő
25,3%
28 fő
20,5%
8 fő
19,5%
53 fő
21,7%
egyáltalán nem helyeslem, a hadsereg nem a nőknek való intézmény15 fő
22,3%
16 fő
11,7%
13 fő
31,7%
44 fő
18,0%

A megkérdezettek között legnagyobb hányadot képeznek azok, akik egyetértenek a nők katonai szolgálatával (59,8 százalék) és kevesebben azok, akik nem teljesen (21,7 százalék), illetve egyáltalán nem helyeslik ezt (18,0 százalék).
A csoportok közötti különbség abban nyilvánul meg, hogy a felnőttek talán valamivel konzervatívabbak ezen a téren, mint a fiatalok: a 48,7 százalékos egyetértés mellett 31,7 százalékot képeznek azok, akik egyáltalán nem helyeslik a nők fegyveres szolgálatát. A fiúk csoportjában valamivel több, mint kétszeres, (50,7 : 22,3) a lányoknál pedig közel hatszoros (67,6 : 11,7) ez az arány.

1595874324
 

Bizalom

A kérdőív záró kérdéseként a különböző intézmények feladat-ellátását véleményeztettük a diákokkal oly módon, hogy osztályozniuk kellet az egyes intézményeket aszerint, mennyire elégedettek azok feladat-ellátásával. A kérdés így hangzott: Ha osztályozni kellene, hogy az alább felsorolt társadalmi-politikai intézmények miként, milyen eredményesen látják el feladatukat, hány pontot adna? Osztályozzon 0 és 100 pont között!

Az egyes intézményekre adott pontok (osztályzatok) alapján meghatározható az intézmények rangsora, és ha felvesszük az intézmények közé a honvédséget is, megtudhatjuk, hol foglal helyet az intézmények feladat-ellátási rangsorában, mekkora a hadsereg tekintélye a fiatalok körében.
Kérdésünk hitelességét azzal tudtuk nagyságrendileg kiterjeszteni, hogy ugyanazokat az intézményeket rangsoroltattuk, mint tette azt a Szonda Ipsos a Népszabadság 2007. december 31-i számában közreadott felmérésében. Az alábbiakban egymás mellé vetítjük a két statisztikát, így lehetőségünk nyílik arra, hogy összehasonlítsuk a Szonda Ipsos lakossági reprezentatív adatait a diákok körében mért adatokkal.

Intézmények rangsora

DIÁKOKSZONDA IPSOS
INTÉZMÉNYPONTSZÁMINTÉZMÉNYPONTSZÁM
Tűzoltóság79,3Tűzoltóság84
Honvédség66,7Posta70
Kereskedelmi rádiók65,1Honvédség67
Kereskedelmi televíziók63,8Rendőrség63
Posta62,8Alkotmánybíróság60
Közszolgálati rádió62,3Közszolgálati rádió57
Bankok61,3Bankok57
Közszolgálati televízió60,7Bíróságok57
Bíróság 56,8Kereskedelmi rádiók57
Alkotmánybíróság53,9Egyházak57
Rendőrség53,3Közszolgálati televízió56
Szakszervezetek52,9Kereskedelmi televíziók55
Egyházak51,8Biztosítók51
Biztosítók 51,2Szakszervezetek46
Parlament 25,7Parlament34


Mint az jól látható, mindkét közegben kiemelten magas helyet foglal el a honvédség, a diákok körében a megtisztelő második, a lakosság egészében pedig, az ugyancsak előkelő harmadik helyet. Eredményeinket nagymértékben hitelesíti, hogy a diákok értékítélete szinte teljesen azonos a lakossági eredményekkel: ők is kiemelten magasra értékelik a Tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkáját, illetve nagyon alacsonyra a parlamentet. Hasonlóan magasra értékeli mindkét közeg a közszolgálati rádiót és a bankokat, közepesre a bíróságokat, alacsonyra a szakszervezeteket és a biztosítókat. A diákok körében magasabb a presztízse a kereskedelmi rádióknak és televízióknak, a lakosság körében pedig a rendőrségnek, az egyházaknak és az Alkotmánybíróságnak.

A felmérés további részleteiről jövő hétfőn olvashatnak a honvedelem.hu-n.

Ismételten felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy felmérésünket NEM reprezentatív mintán végeztük el.