Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédségben is beindulhat a nagy fogyás

Szöveg: Szűcs László |  2008. február 21. 10:50

Az elmúlt néhány évben egyre többet hallani arról, hogy a folyamatosan növekvő népességszaporulat mellett a másik globális „humán probléma” a Föld lakosságának drasztikus elhízása. Vagyis egyre több az „úszógumis-sörpocakos”, a legkisebb testmozgástól is hamar kifulladó, „könnyebb átugrani, mint megkerülni” ember. A honvedelem.hu annak járt utána, hogy mi a helyzet Magyarországon és szűkebb környezetünkben, vagyis a Magyar Honvédségnél.

Bár egy 2006-ban életbe lépett honvédelmi miniszteri rendelet
értelmében ma már nem lehet szerződéses, vagy hivatásos katona a
túlsúlyos jelölt, az aktív állomány nagy része küzd e problémával. A
foglalkozás-egészségügyi osztály adatai szerint, a jelenleg állományban
lévő katonák fele túlsúlyos, vagy az első elhízási kategóriába tartozik.

A felmérések szerint ma a világon minden hatodik, azaz több mint egymilliárd ember túlsúlyos. A hazai statisztikák sem túl biztatóak: Magyarországon is népbetegség az elhízás, hiszen a lakosság hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk pedig kórosan elhízott.

1595873439
A különbség a két kategória között lényeges – tudom meg dr. Molnár Lajos nyugállományú orvos ezredestől, az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság foglalkozás-egészségügyi osztályának főorvosától. A túlsúly kérdésével évek óta foglalkozó belgyógyász szakember szerint, ahhoz, hogy tisztában legyünk a kifejezések tartalmával, először a testtömeg-index fogalmát kell értelmezni. Az angol betűszóval BMI-nek (Body Mass Index) nevezett viszonyszám az ember magasságának (egészen pontosan az ebből számított felületének) és súlyának arányából megalkotott érték, amely ideális esetben 25. Akkor 25-ös az ember testtömeg-indexe, ha a magasságának centiméterben kifejezett értékéből kivonunk százat, és a kapott szám megegyezik a súlyával. Azaz például egy 180 centiméter magas ember testtömeg-indexe akkor lesz 25, ha súlya pontosan 80 kilogramm. Ezt nevezhetjük ideális súlynak.

Túlsúly és elhízás

Ennek ismeretében már definiálható a túlsúly és az elhízás fogalma is. Túlsúlyosnak számít az az ember, aki az ideális súlyától 1-16 kilogrammal tér el. Az elhízást pedig három kategóriára osztja az orvostudomány. Az első kategóriába azok tartoznak, akiknek súlya az ideális súlyt 17-32 kilogrammal haladja meg. A második kategóriába az ideális súlyt 33-46 kilogrammal meghaladók tartoznak, míg a harmadik csoportba az ideális súlyukat legalább 47 kilogrammal túllépőket sorolják.

– Bármilyen furcsa, már akkor is betegség kezdetének számít a túlsúly, ha az ideális súlyát csak egyetlen kilogrammal is túllépi a páciens – mondja dr. Molnár Lajos, aki szerint nem üres frázis arról beszélni, hogy mennyi betegség vezethető vissza a túlsúlyra és az elhízásra. Az orvostudomány pillanatnyilag úgy véli, hogy tizenkét, különféle betegséget okozhat, ha valaki nem ügyel a súlyára. Ezek között megtalálható a vérnyomásprobléma, a cukorbetegség, az érelmeszesedést okozó magas koleszterinszint, az agyvérzés, az infarktus, számtalan alváspanasz, a légzési, és oxigénhiányos tünetek, a lelki tünetek, a depresszió és a különféle mozgásszervi és izületi problémák is.
Molnár főorvos elárulja: a társadalomhoz hasonlóan sajnos a Magyar Honvédségen belül is egyre komolyabb probléma a túlsúly és az elhízás.

1595873439

Akaraterő és önfegyelem

– Akik éveken keresztül, tartósan elhízottak, azoktól egy idő után kénytelen megválni a honvédség. Persze mindenkinek lehetősége van arra, hogy lefogyjon – mondja Molnár főorvos, aki a katonai fogyókúra receptjét is elárulja. A fogyás titka nem több mint az akaraterő és az önfegyelem. Aki fegyelmezett, az le tud fogyni. Az aranyszabály: a bevitt és a kiviteli energiának egyensúlyban kell lennie. Azaz csak annyi kalóriát szabad a szervezetbe vinni, amit a napi lét során fel is használ az ember.

– Fele kaja, dupla mozgás és garantált a fogyás! – árulja el a saját maga kreálta rigmust a belgyógyász szakember, aki

1595873440
szerint, nincs ennél hatásosabb módszer. Nem szükséges lemondani a szénhidrátot tartalmazó, vagy éppen a zsíros-szaftos falatokról, csak arra kell ügyelni, hogy a fogyni akaró ember ezután az előzőleg elfogyasztott ételmennyiség felét vegye magához. A mozgás mennyiségét pedig növelje a duplájára. Ezzel a módszerrel átlagosan havi tíz kiló mínusz garantált.
Persze az sem mindegy, hogy milyen mozgásmódot választ az ember.

A katonaorvos szerint az általa „álló sportoknak" nevezett mozgásformák – mint például a súlyemelés, vagy a nehézatlétika versenyszámai – nem alkalmasak a fogyásra. A „mozgó sportok" viszont ideálisak a fogyni vágyók számára, hiszen azok a test minden izmát átmozgatják és edzésben tartják. Az igazán edzett, profi katona vérnyomása sohasem magas, pulzusa mindig alacsonyabb és nem lesz „népbeteg", vagyis kövér.

Aki vékony, tovább él

A főorvostól megtudom: mindezt saját tapasztalatai mondatják vele. Néhány évvel ezelőtt, rövid idő alatt megszabadult a rajta lévő tizenöt kilónyi súlyfeleslegtől, s ezt a súlyát sikerült is meg tartania. Azóta egészségesebbnek érzi magát, s kigyógyult néhány kisebb betegségből is.

– Az elmúlt néhány évben több száz katona vállalkozott arra, hogy általam dokumentálva fogyjanak le. Egyértelműen kimutatható, hogy a sikeres fogyókúrát követően szinte mindenkinél megszűntek a vérnyomás-problémák és egyéb más, kisebb betegségek is – meséli Molnár ezredes, aki természetesen azzal is tisztában van, hogy egy sikeres fogyókúra után milyen könnyen és gyorsan vissza lehet szedni a kilókat. Ezt azonban önuralommal és fegyelemmel meg lehet akadályozni. A főorvos szerint a profi életmódot folytató profi katonát – egyebek mellett – az is jellemzi, hogy hatalmas akaraterővel rendelkezik, s képes uralkodni saját testén.

1595873440

Dr. Molnár Lajos egyébként úgy véli: nem véletlen, hogy a vékony emberek tovább élnek, mint az elhízottak, hiszen ők nem szenvednek az elhízás következtében fellépő betegségektől. Az orvosi definíciók szerint egyébként az számít vékonynak, akinek a testtömeg-indexe 18 alatt van.

– Aki vékony, az nem beteg, legfeljebb más ember szemében csúnya – osztja meg a véleményét a főorvos, aki úgy látja, hogy meg kell találni az arany középutat a kórosan vékony, szupermodell-alkat és a túlsúly-elhízás között.
Dr. Molnár Lajos egyébként úgy véli, a legfontosabb cél, hogy mindenki tisztában legyen vele: a BMI-t 25 alatt kell tartani. Hiszen az elhízásból eredő betegségek nem gyógyíthatók, csak drágán kezelhetők. Éppen ezért az ideális cél az lenne, ha a Magyar Honvédség olyan populációvá válna, amelyben egyáltalán nem, vagy csak alig fordul elő korunk népbetegsége.