Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hososz közgyűlése

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. március 23. 14:36

A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (Hososz) március 23-án, szerdán délelőtt tartotta éves beszámoló közgyűlését a Budapesti Honvéd Sportegyesület Dózsa György úti székházában. Az eseményen részt vett és felszólalt dr. Simicskó István, a Honvédelmi Misztérium parlamenti államtitkára.

Farkas Lászlónak, a Hososz elnökének megnyitója után ügyrendi kérdésekkel folytatódott a közgyűlés, amelyen részt vett a tárca képviseletében Beiszer Tibor alezredes, a Honvéd Vezérkar képviseletében pedig dr. Eleki Zoltán alezredes. A határozatképesség megállapítása után szavaztak a küldöttek a napirendi pontokról és egyéb kérdésekről. A formalitások lezárása után az államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket a szövetséget érintő aktuális témákról.

Simicskó István mindenekelőtt megnyugtatta a résztvevőket, hogy a Honvédelmi Minisztérium vezetése és személy szerint ő is kiemelt feladatuknak tekintik a sport ügyének támogatását. „A sport területének egyik felelőse vagyok, és én szívesen is vállalom ezt a feladatot" – szögezte le az államtitkár, aki ezután rövid áttekintést adott a gazdasági helyzetről, amely érinti a tárca pénzügyeit is. Bejelentette, hogy a nehézségek ellenére is sikerült a tavalyi évivel megegyező támogatást biztosítani a Hososznak. Ezt az egyébként 8,5 millió forintos összeget komoly eredménynek kell tekinteni, hiszen számos más területen jelentősen csökkent a korábbiakhoz képest az adható támogatás.

Az államtitkár a szövetség tevékenységét értékelve, kijelentette: „Remek ötlet volt a Hososz létrehozása 2002-ben, hiszen az azóta eltelt csaknem egy évtized alatt bebizonyosodott, hogy a szövetség tevékenysége nagyon erős kapocs a civil világ és a honvédség között. Munkájuk igen fontos nemcsak a sport szeretetére nevelésben, de a fiatalok honvédelmi nevelésében is".

Simicskó István szólt a sport jelentőségéről az egészséges életmód, az egészség megőrzése érdekében, és általában az életre nevelésben. Kiemelte a csapatsportok szerepét, fontosságát a katonák számára nélkülözhetetlen bajtársiasságban. Éppen ezért – mondta – mindent megtesznek azért, hogy a különböző pályázatok révén minél többet juttathassanak a sportra. A témához fűzve megemlítette: feltett szándékuk, hogy a Világkupa-győztes magyar ejtőernyős válogatottat a nagy földrajzi távolság ellenére is kijuttassák az idei brazíliai Katonai Világjátékokra. Mint mondta: „Ehhez keressük most a forrásokat".

Zárszóként Simicskó István abbéli reményének adott hangot, hogy a jövő évtől nagyobb előrelépés várható a társadalmi szervezetek, s ezen belül különösen a sport támogatásában. „Ami engem illet, minden tőlem telhetőt megteszek a jövőben ennek érdekében. A közgyűlés munkájához és további tevékenységükhöz sok sikert, erőt, egészséget kívánok" – zárta tájékoztatóját az államtitkár, akinek távozását követően rövid szünet után folytatódott a Hososz közgyűlése.


 Fotó: a szerző felvételei