Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő elkezdődött

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 3. 12:11

A Nemzetvédelmi Egyetem ünnepi eseményein a vendégek között helyet foglaló dr. Szarka Gábornak bizonyára sok emlék jut eszébe a Ludovika Zászlóalj tagjait nézve. A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke nemrégen még a hallgatói zászlóalj parancsnoka volt, így kicsit mindig hazamegy az egykori alma mater falai közé.

Íróasztalán egy nagy becsben tartott ereklye, egy alig 20 centis emlékkard emlékezteti Önt katonai főiskolás éveire. Mivel lehetett ezt annak idején kiérdemelni?

1992-ben adták át először a Melbourne-ben élő egykori ludovikások által alapított kardot, amellyel a mindenkori évfolyamelsőt ismerik el. Egy évvel később én is megkaptam az eredeti kardot, amely vándordíj, így nekem már csak az asztalomat díszítheti a kicsinyített mása. Az eredeti ereklye pengéjébe természetesen belevésik az adományozottak nevét, így immár tizenkilenc egykori évfolyamelső neve olvasható rajta.

Katonai szolgálata Szombathelyen, a Savaria dandárnál kezdődött. Milyen élete volt akkoriban egy „nulla kilométeres" századparancsnok-helyettesnek?

Akkoriban már kiképző dandár volt a Savaria, ami azt jelenti, hogy bár az első zászlóalja harcoló zászlóalj volt, a második, harmadik zászlóalja viszont BMP- irányzó-képző, harcjárművezető-képző és rajparancsnok-képző volt, az azóta már a hadrendből kivont lánctalpas gyalogsági harcjárműre képezte ki a sorkatonákat.
A harcoló zászlóaljhoz kerültem, amely az állománya miatt a legkeményebb feladatnak volt mondható. Ide kerültek ugyanis azok a sorkatonák, akik egyébként nem feleltek meg a rajparancsnoki, irányzói, harcjármű- vezetői kiválasztás során. Ennek megfelelően nem is a kiképzés, vagy a hatórás készenlét volt a legemlékezetesebb, hanem a személyi állomány kezelése. Egy fiatal tisztnek, aki a katonai főiskola légköréből kerül egy ilyen „válogatott" társaságba, elég mellbevágó élmény a változás. De sikerült hamar megbarátkoznom a rám bízott legénységgel, a nehéz körülményekkel és a szűkös lehetőségekkel. Most visszanézve, hasznos és tevékeny időszak volt számomra.

(Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin június 10-én megjelenő számában olvashatják el!)