Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonák hősiességének megörökítői

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. szeptember 1. 13:58

A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztály által meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás a napokban Szentendrén. Az ünnepélyes megnyitóra a MH Központi Kiképző Bázis Művelődési Központjában került sor.

A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztály képzőművészeti pályázatot hirdetett a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő személyi állomány, a nyugállományúak, családtagjaik és a Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészeti, iparművészeti és népművészeti alkotói részére Budavár visszafoglalásának 160. évfordulója, a 160 év (1849-2009) hazai hadtörténelmi eseményeire történő megemlékezés, hazánk NATO csatlakozásának 10., valamint a szerződéses haderő megalakításának 5. évfordulója alkalmából.

1595890832
A művészeket és a megjelenteket Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a bázis parancsnoka köszöntötte, majd a bázis zenekarának szaxofonkvartettje szórakoztatta a nagy létszámban megjelent érdeklődőket.
Vámos Nóra, a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály főosztályvezető- helyettese köszöntőjében beszélt a haderő és a művészetek kapcsolatának több évszázados hagyományáról, a hadsereg képzőművészeti táborainak, a honvédelmi minisztérium művészeti pályázatainak jelentőségéről.

„A honvédelmi tárca szűkös költségvetéséből is törekszik arra, hogy a honvédelemhez, a magyar katona hősiességéhez ne csak témát, de megfelelő terepet, társadalmi környezetet is nyújtson"- hangsúlyozta. Végül gratulált a díjazottaknak és

1595890832
az elismerésben részesülteknek, majd kiosztotta a díjakat.

A HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály által felkért szakértői bizottság javaslata alapján, pályamunkáik elismeréseként a pályázat harmadik díját a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Debreceni Intézmény Hagyományőrző Köre, második díját Morschhauser Miklós nyugállományú alezredes, első díját pedig Gonda Zoltán vehette át.

Különdíjat és az ezzel járó vásárlási utalványt kapott Bencze Zsolt alezredes és Vincze Ferenc nyugállományú törzsőrmester. A díjátadást követően Szunyoghy András grafikusművész, a szakmai zsűri elnöke értékelte a beérkezett pályaműveket, majd megnyitotta a kiállítást.