Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A működőképesség megtartása

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. január 6. 12:49

2012 a magyar honvédség életének meghatározó időszaka lesz. A szerkezeti átalakításokat követően, a racionalizálás jegyében megszületett új szervezeteknek már rövid távon bizonyítaniuk kell eredményességüket. A honvédség előtt álló feladatokon túlmenően, a közvéleményt érdeklő aktuális kérdésekről is beszélgettünk dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel.

Kétezer-tizenegy a változás éve volt a Magyar Honvédség életében. Voltak tervezett változások, és voltak, amelyekre a megváltozott körülmények miatt került sor. Milyen eredményeket vár miniszter úr a szervezeti-szerkezeti átalakításoktól?

Tény, hogy az elmúlt évben mélyreható változásoknak lehettek szemtanúi a honvédelem ügye iránt érdeklődők. E változásokat ráadásul rendkívül rövid idő alatt vezényeltük le. Alapjaiban újítottuk meg a honvédelmet övező jogszabályi környezetet; megalkottuk az új alkotmány különleges jogrendre vonatkozó részeit, új honvédelmi törvényt dolgoztunk ki, elfogadtuk a jogállási törvény módosításait, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvényt, az adat-nyilvántartási törvényt, és összevontuk a katonai titkosszolgálatokat. Emellett új életpályamodellt dolgoztunk ki, és megtaláltuk a módját az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésének is. És akkor a szerkezeti változásokról, a bürokráciacsökkentésről nem is szóltam még. A felsorolásból látható, hogy nem töltöttük tétlenül az évet.
A változások legfontosabb célja az volt, hogy a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek még hatékonyabban, magas színvonalon lássák el a rájuk szabott feladatokat. Hangsúlyozom, hogy a szervezeti átalakítás – a létszám-racionalizálás legfontosabb alapelvének megfelelően – a csapatokat nem érintheti. Elsősorban azokat a feladatokat vontuk össze, amelyeket eddig több szervezet, szervezeti elem is ellátott; ilyenek például a jogi, a pénz- vagy személyügyi tevékenységek. A racionalizálás ugyanakkor érintette a Honvéd Vezérkar főnökének és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteket is. Ennek keretében átalakult a hadkiegészítés és a katonai nyilvántartás rendszere, amelynek feladatait az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ bázisán létrehozott MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság látja el.

Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában olvashatják el!