Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO megkezdi a részletes katonai tervezést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 11. 6:38

Megkezdi a NATO a részletes katonai tervezést arra, hogy szükség esetén biztosíthassa Líbiában a humanitárius segítségnyújtást, illetve érvényesíthesse az országgal szemben elrendelt fegyverembargó betartását – közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön.

A NATO-országok védelmi miniszterei a nap folyamán Brüsszelben áttekintették a Líbia körüli helyzetet. Mint Hende az MTI-nek elmondta, egyetértettek abban, hogy a NATO bármilyen esetleges szerepvállalásához három feltételnek kell teljesülnie. Az első, hogy e szerepvállalásra határozott igény mutatkozzon. A második a jogi keretek tisztázása. Ezen elsősorban azt kell érteni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan határozatot hozzon, amely a nemzetközi közösség részéről az eddigieken túlmutató lépéseket ír elő. A harmadik feltétel az, hogy a NATO szerepvállalása élvezzen regionális támogatást.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a részletes katonai tervezés megkezdése még semmiképpen sem tekinthető a szerepvállalásra vonatkozó politikai döntésnek. Az MTI kérdésére elmondta, hogy ez a katonai tervezés néhány napot vesz igénybe.

A magyar miniszter a tanácskozáson elhangzott felszólalásában kiemelte a NATO és az Európai Unió közötti koordináció szükségességét Líbia vonatkozásában is. Szintén szólt arról, hogy kapcsolatot kell tartani az Arab Ligával, valamint az Iszlám Konferencia szervezetével.

Hende Csaba tájékoztatása szerint az ülésen részt vett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki elismerő szavakkal méltatta azt, hogy Magyarország továbbra is működésben tartja tripoli nagykövetségét. A magyar képviselet – mondta Ashton – az egyik legfontosabb kommunikációs forrást jelenti az EU számára Líbiában.