Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nyári egyetemen járt az államtitkár

Szöveg: Juhász László |  2008. július 22. 11:53

Megnyitott kapuit a X. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem. Az ünnepélyes megnyitót július 20-án Szentesen, a Hegedűs László Helyőrségi Klubban tartották meg. A rendezvényen részt vett dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is.

A nyári egyetem megnyitó ünnepségén Móra József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, az egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvénysorozat, az országon belül elért sikerein túl, az euroatlanti gondolat felvállalásával nemzetközi elismertségre is szert tett. Ennek keretében a brüsszeli központ már anyagilag is támogatta a rendezvényt. Hangsúlyozta Szentes város és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj között fennálló jó kapcsolatot. Mint elmondta: a város szereti, és büszke katonáira, akikre bármikor számíthatnak úgy városi rendezvények, mint katasztrófa helyzetben, és figyelemmel kíséri mindennapi munkájukat, nemzetközi kapcsolataikat.

Ezt követően prof. dr. Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, és a Nyári Egyetem rektora nyitotta meg az egy hetes rendezvényt, valamint a „200 éves a magyar tisztképzés" című kiállítást.
A megnyitó végén Prof. Dr. Szabó János, Nyers József mérnök ezredes az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka, Molnár István a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. igazgatója, dr. Deák Péter a Magyar Atlanti Tanács alelnöke, valamint Szelekovszky Ernő a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Országos Szervezetének alelnöke emlékszalagot kötött a Damjanich János Honvéd Zászlóra.

A társadalmi szervezetek bevonásával 1998-ban létrehozott Nyári Egyetem alapítója Túri Andrea nyugállományú törzszászlós – az akkori MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár Hegedűs László Helyőrségi Klub intézményvezetője – volt, aki azóta is folyamatos szervezője és rendezője e nagyszabású programsorozatnak. A megnyitó ünnepségen elmondta: az egyetem legfőbb céljául tűzték ki, hogy fejlessze a történelmi identitásunkat, erősítse az Európai Uniós tagságunkat, és hidat képezzen a Magyar Honvédség és a civil szféra együttműködése között. Ezt klasszikus nyári egyetem formájában, előadások, fórumok, konzultációk, rekreációs tréningek, városkutató programok, és baráti együttlétek biztosításával nyújtja a hallgatói számára. Pillanatfelvételeket villant fel ezáltal a magyar történelem, oktatás és művelődéstörténet eseményeiről, és bemutatja a professzionális hadsereget.

A képzés július 21-én, hétfő reggel prof. dr. Szabó János, “Kétszáz éves a magyar tisztképzés" című nyitóelőadásával vette kezdetét. Felelevenítve a képzés kezdetét a Ludovikán, és keresztülvíve a világháborúkon, 1956-on, a Varsói Szerződés időszakán, és a rendszerváltáson eljutva napjaink, értéket jelentő, NATO-val kompetens, jól képzett tisztjéig. A professzor kiemelte – a 200 esztendő komoly tapasztalati tőke, mely segítségével a tisztképzés mindig képes változni és alkalmazkodni az új körülményekhez.

Nyers József mérnök ezredes, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka széleskörű ismereteket adott a hallgatóknak a honvédség egy speciális szakcsapatáról, a műszakiakról. A 160 éves Magyar Honvédség megalakulásával létrejött első műszaki alakulatok bizonyították szükségességüket A világháborúk időszakában elsősorban az erőszakos átkelések biztosítása, zárások, útkarbantartások és más speciális műszaki tevékenységek voltak a műszaki csapatok feladatai. Majd az újjáépítés korszaka kezdődött, folytatva a nemzetgazdasági tevékenységeken, az árvízi védekezéseken keresztül a NATO csatlakozás teremtette új, nemzetközi szintéren végrehajtandó műszaki feladatokig. Nyers ezredes saját külszolgálatainak tapasztalati élményeiről is beszélt. Elmondta: a Magyar Műszaki Kontingens működése alatt 30 darab hídépítés, út- és vasút felújítás, valamint búvár tevékenységek – többek között a lerombolt mostari Öreg-híd köveinek kiemelése – volt a feladatuk. Ez a kontingens mérföldkő volt Magyarország NATO-ba történő felvételi döntésében, és nemzetközileg is kivívta a magyar műszakiak elismertségét. A zászlóalj parancsnoka tájékoztatta még a hallgatóságot a jelenlegi műszaki alakulatok helyzetéről, feladataikról.

A nyári egyetem programjában kiemelt helyen szerepelt dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárának

előadása az új missziókról, a balkáni válságkezelés helyzetéről, a Magyar Honvédség missziós feladatairól. Magyarország NATO tagországként szövetségi kötelezettséget vállal. Ennek kapcsán 13 ország, 17 városában van jelen magyar katona szerte a világon. Az államtitkár részletes bemutatást adott a NATO kötelékben végrehajtott missziókról, az ENSZ békefenntartó műveleteiben végrehajtott szerepvállalásainkról. Elemezte a feladatokat a Balkántól Afganisztánig, Iraktól Nyugat Szaharáig. Pontos képet adva a hallgatóknak arról, hogy esetleges veszteségek ellenére, a NATO tagjaként, NATO feladatokat kell ellátni, de első számú prioritást élvez a Honvédelmi Minisztérium számára a katonák biztonsága.

– A misszióknak azonban nemes feladatuk is van. Nem elég, hogy jelen vagyunk Afganisztánban, ott életet kell teremteni – mondta Vadai Ágnes.

A jeleneleg is tartó szentesi nyári egyetem programjaiban ezeken kívül még számos előadást élvezhetnek a hallgatók. Ezek a bukaresti NATO csúcs eredményeiből a Magyar Honvédség számára adódó feladatokkal, biztonságpolitikával, régiók helyzetével, kulturális konfliktusok kezelésével, missziók mentálhigiénés problémáival, a honvédség jelképeivel és hagyományaival, oktatás-módszertani kihívásokkal kapcsolatosak, számos neves előadó tolmácsolásában.

Kutatást végeznek a forradalom és szabadságharc nagy alakjai után, s ennek kapcsán hallgathatnak meg értékes előadást.
Az egyetem hallgatósága két tagozatba szerveződve vesz részt a programokon. Az Ember és társadalom, művelődésszervező és felsőoktatási tagozat egy emléktúrán vesz részt Romániában. Kossuth Lajos, Arany János és Mátyás király nyomdokain. A Nagyvárad – Király-hágó – Kolozsvár – Nagyvárad körutazás látványos és emlékezetes programot ígér.
A Nemzetközi kapcsolatok – felsőoktatási tagozat látogatást tesz Szentes honvédségi alakulatánál is, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál.

A laktanya névadója, Damjanich János mellszobrának koszorúzása után, tájékoztatást kapnak az alakulat feladatairól, tevékenységéről, szervezetéről. Majd technikai bemutató formájában ismerkedhetnek meg a mai kor műszaki technikai eszközeivel.

A zászlóalj jelentősen hozzájárul az egyetem programjainak segítéséhez, valamint az alakulat bemutatásával ahhoz, hogy az ország különböző tájairól érkezett hallgatók közvetlen kapcsolatba kerüljenek a Magyar Honvédséggel, megismerjék a katonák mindennapjait. Ezáltal élményeikkel, tapasztalataikkal továbbvigyék a műszakiak, a katonák jó hírét a civil társadalom irányába Nyíregyházától Tapolcáig szerte az országban.

A rendezvényen részt vevő műszaki katonák hasznos ismeretekre tesznek szert a honvédség történelméről, műszaki elődeik fejlődéséről, a nemzetközi szerepvállalás jelentőségéről. A X. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem pénteken zárja kapuit. A szervezők bíznak benne, hogy az itt szerzett ismeretek felejthetetlen élményeket nyújtanak a résztvevőknek, amivel is tovább erősödik a társadalom és a honvédség kapcsolata



Fotó: A szerző és Vidovics Ferenc