Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A siker titka a tudás, az akarat és a csapatmunka”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 7. 21:44

A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételét Kecskeméten, a Kossuth téren, a város nyilvánossága előtt tartotta meg az alakulat. Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Szekeres Imre honvédelmi miniszter is.

A történelmi zászlók behozatala, ezt követően a Himnusz, valamint a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter intézkedéseinek ismertetése után Pető István dandártábornok átadta a repülőbázis csapatzászlaját Kilián Nándor dandártábornoknak, az újonnan kinevezett parancsnokának.

Szekeres Imre ünnepi beszédében kiemelte: új hagyományt teremtett a honvédség azzal, hogy nyitottak a társadalom felé és jelentősebb ünnepeiket a nyilvánosság elé vitték, így búcsúztatják a külföldi szolgálatra indulókat és köszöntik a misszióból visszatérő katonákat. Az állampolgárok testközelből láthatják és hallhatják a katonákat, tapasztalhatják meg, hogy a honvédség nap mint nap milyen feladatokat végez. Januárban Budapesten, Debrecenben és Székesfehérváron hasonló, nagyon fontos parancsnoki átadás átvételi ünnepség került megrendezésre. Az elmúlt időszakban a honvédség és a legnagyobb helyőrségek parancsnokait a helyi lakosok előtt búcsúztatták el, és köszöntötték a „stafétabotot" átvevő új parancsnokokat.

1595885746
 

1595885746
Kecskemét megyeszékhelyként fontos szerepet játszik a környék társadalmi, gazdasági életében. A város jelentőségét növeli, hogy a Magyar Honvédség legmodernebb haditechnikáját is itt üzemeltetik: innen szállnak fel a Gripenek, melyek a haderő megújulásának szimbólumává váltak. Ezekkel a modern vadászrepülőgépekkel az elkövetkezendő 30 évben biztosított lesz hazánk légterének védelme, eleget tudunk tenni a NATO szövetségesi rendszerében vállalt feladatainknak. E repülőgépek üzemeltetése és kiszolgálása katonáinktól nagy felkészültséget és hozzáértést igényel. A leköszönő parancsnoknak az elmúlt időszakban komoly feladata volt a repülőgépek befogadásával és a hadsereg életébe történő problémamentes beillesztésükben. “Egy katona életében jelentős esemény a parancsnoki beosztásra történő kinevezés, amire a katonák egész pályájuk során tudatosan készülnek. Az is tény, hogy a katonatiszt életében az egyik legszebb időszak, amikor parancsnokként szolgálhat egy alakulat élén", köszönte meg a honvédelmi miniszter Pető István dandártábornok közel öt évig tartó parancsnoki munkáját.

A honvédelmi tárca számára az idei évben a legfontosabb az eddig elért eredmények megőrzése. A rendelkezésre álló költségvetési erőforrásokból tovább folytatódik a honvédségen belüli haderőfejlesztés, megkezdődött a mobilitás és a kitelepíthetőség kiterjesztésének fejlesztése. Beszédének végén Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy katonáink itthon és külföldön maradéktalanul eleget tesznek esküjükben vállalt kötelezettségeinknek.

1595885746
Pető István dandártábornok beszédében emlékeztetett arra, hogy minden katonai vezető életében elérkezik a búcsúzás ideje, amikor át kell adnia a stafétabotot egy másik parancsnoknak. “Tisztában vagyok azzal, hogy az elért eredményeket a bázison szolgálóknak, a tiszteknek, a tiszthelyetteseknek és a szerződéses állománynak köszönhetem, akik nagymértékben segítették a feladatok végrehajtását. Kecskemét városa mindig szeretettel fogadta be a katonákat. Kérem azokat, akik valami keveset tehetnek ezért, az utánam következő parancsnok munkáját is segítsék", fogalmazott.

Kilián Nándor dandártábornok megköszönte azt a bizalmat, amit a honvédelmi vezetéstől kapott a kinevezéséhez. Beszédében visszaemlékezett arra, hogy 1984 végén még félve állt a kecskeméti repülőtér bejáratánál, többedmagával várva azt, hogy megkezdjék a katonai szolgálatukat. “Azóta több más helyőrségben és különböző beosztásokban kellett már bizonyítanom. Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet sikereket elérni, ha nincs egy csapat, akik végre akarják és tudják hajtani a feladatokat. A siker titka a tudásban, az akaratban és a csapatmunkában van", emelte ki.

Az ünnepség végén az új parancsnok hagyományteremtő jelleggel megkoszorúzta Kossuth Lajos főtéren álló szobrát.

1595885746
1595885747
 

1595885747
1595885747
1595885747
1595885747
1595885748
1595885748
 

Fotók: Dévényi Vera