Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A súlyos fejsérülések nem voltak gyógyíthatóak

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 7. 19:25

Kedden reggel fél nyolckor vesztettük el Kolozsvári György posztumusz hadnagyot – jelentette be sajtótájékoztatón a tatai Klapka György laktanyában Grósz Andor orvos dandártábornok, a fővárosi Honvédkórház megbízott főigazgatója.

A hősi halált halt hadnagy a tatai 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgált az afganisztáni missziója előtt. Az orvos tábornok tájékoztatásából kiderült, hogy a hadnagy olyan súlyos agyi-idegrendszeri sérüléseket szenvedett, amelyeket a legalaposabb és legkorszerűbb orvosi beavatkozások sem gyógyíthattak meg.

A tájékoztatón részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki egy újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: előkészítetlenül tette meg a misszió – kétszáz fővel történő – bővítésére vonatkozó felajánlását Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök. Azóta bebizonyosodott, hogy a felajánlás megvalósításához szükséges – mintegy 13 milliárd forintnak – nincs meg a fedezete. Az új kormány az ország presztízséhez méltóan teljesíti a felajánlást, ehhez a költségvetési tartalékból jelenleg 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A forrás további előteremtése jelenleg is tart.

A miniszter felidézte a sajtó képviselőinek elődje, Szekeres Imre egy korábbi nyilatkozatát, melyben utalt arra, hogy a költségvetésben nem jelent meg a misszió bővítésének forrása.

1595907028
 

1595907028
 

Szöveg: Németh Zsolt
Fotó: Tóth László