Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A várkapitányok ma is a végeket védik

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. április 20. 17:52

Messze többről van szó a hagyományőrzők esetében, mint a díszes ruha felöltése vagy a csobánci vár; sokkalta inkább a magyarságról, a nemzettudatról, a hazáról – szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter április 20-án, amikor az ötvenedik születésnapján köszöntötte Németh Gyula István csobánci várkapitányt.

Telitalálat a fenti megállapításhoz az, amit Gárdonyi Géza az Egri csillagokban megírt: „A falak ereje nem a kövekben vagyon, hanem a védők lelkében".  Emellett Hende Csaba Szőcs Gézát idézte, aki Dobó István dobóruszkai újratemetéséről írta azt, hogy belenyilallt a felismerés a szarkofágot körülállók láttán: ezek az emberek, ezek a tekintetek ugyanazok, mint az ötszáz esztendővel ezelőttiek; ugyanaz az a hazaszerető elszántság tükröződik szemükben, s Dobóval is csak a megszállottak maradtak a várban. „Ha megint baj lenne, ugyanezen elszántakra számíthatnánk"- mondta a honvédelmi tárca vezetője, majd hozzátette: ezért fontos a vár védelme, vagyis a hagyomány, az emlékezet. Ezért illeti kitüntetett figyelem a hagyományőrzőket, akik hasonlóképpen megszállottak.

Közéjük tartozik Németh Gyula István csobánci várkapitány is. A ‘90-es évek elején, a Radetzky Huszár Egyesületben belső indíttatásból váltak gyakorlattá az érzelmek: a csobánci vár, annak kapitánya, Gyulaffy László ösztönözte, és a hódoltság korát választotta az általa megjelenítendő történelmi időszaknak. A hajdanvolt híres huszártiszt is egész életét a haza szolgálatában töltötte, az ország érdekeit minden elé helyezve a túlerővel szemben is vállalta a küzdelmet. Mai utóda, Németh Gyula István részint előadásai révén széles körben ismerteti, népszerűsíti a hódoltság korszakát,

az akkor élt végvári vitézek életkörülményeit, fegyverzetét, harcmódjait, részint pedig mindent megtesz, hogy Csobánc várát megmentse. Ezért az általa létrehozott Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium Alapítvány keretében létrehozta a Csobánc Váráért Alapítványt is, illetve minden év nyarán (idén július 13-15. között) megszervezi társaival a Gyulaffy Napok Csobáncért elnevezésű rendezvényt.

Németh Gyula István hagyományőrző életcéljának tekinti eleink tradícióinak jelent is építő megőrzését és szűkebb pátriája felvirágoztatását. Mindezek alapján a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett hagyományápoló tevékenysége elismeréséül, ötvenedik születésnapja alkalmából Hende Csaba emléktárgyat − a vezéri buzogány kicsinyített mását − adományozta Németh Gyula Istvánnak, akit ez alkalommal elkísért kicsiny végvári csapata, édesanyja és felesége is.

Elismerését és köszönetét fejezte ki az ünnepeltnek Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is, a nemzeti emlékezet hordozóinak nevezve a hagyományőrzőket. A bensőséges hangulatú születésnapi eseményen részt vett dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, miniszteri biztos, dr. Töll László alezredes, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály vezetője, valamint Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

 Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária