Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műhelytitkok

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 20. 18:26

Afganisztánban a terep- és éghajlati viszonyok miatt a harcjárművek igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Az eszközök karbantartása alapvető és elsődleges feladat, hiszen megbízhatóan működő technika nélkül az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) nem tudná a felelősségi területét, Baghlan tartományt bejárni és feladatait ellátni.

1595934624
Ezen munkálatokat a kontingensben a logisztikai szakasz műhelyesei végzik el. A nyolc főből álló kis csapatban van autóvillamossági szerelő, lakatos, karosszérialakatos, fegyvermester is.

Többévnyi tapasztalattal rendelkeznek, nem csoda, hogy szakértelmük híre már eljutott a szövetséges nemzetekhez is − a németekhez, a horvátokhoz −, akik sokszor betérnek a Camp Pannoniába autóik kisebb-nagyobb problémáival. Ezenkívül a magyar Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) és az EUPOL gépjárműveit is ők szerelik meg. Egyikük halkan megjegyzi: három autóból kettő bennünket választ.

A műhelysátor nyitva áll minden problémás gépkocsi előtt. Amikor arról kérdezem az itt dolgozó katonákat, hogy milyen munka folyik a ponyva alatt: „javítgatunk" – hangzik rá az egyszerű válasz. Persze ez ennél sokkal összetettebb feladat. Mindenki elkezdi sorolni a saját szakterületéhez kapcsolódó feladatokat: szó esik például a futómű-karbantartásról, amelyet az utak rossz állapota, valamint a páncélzat súlya miatt szükséges megtenni, illetve a fékek felülvizsgálatáról, ugyanis a terepviszonyok következtében sok a hegymenet, ezért azokat fokozottan kell ellenőrizni minden kifutás előtt.

A gépezet újra olajozottan működik…

1595934624

 (MH PRT-12 sajtótiszt)