Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vihar nem kímélte a gyerektábort sem

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. július 15. 8:24

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Honvédelmi Minisztérium és Katolikus Tábori Püspökség szervezésében Zalaváron a környezeti és természetvédelmi gyermektábor. A táborba az ország minden részéről Kecskeméttől Pécsig érkeztek gyerekek, akiknek a szülei a honvédség valamelyik alakulatánál dolgoznak. Tartós ismeretségek, barátságok szövődnek a templom melletti kis parkban és a parókián.

Zalavár, egy kicsiny falu a Kis-Balaton nemzeti parkjának a közepén. A természet egy karnyújtásnyira van a falutól. Itt minden adott, ha valaki a természethez akar közel kerülni. A tábor a település temploma melletti parókiában van. A kapun fekete zászló, az újabb magyar áldozat tiszteletére és mint azt később megtudtam, vasárnap reggel templomban misét is mondtak az elhunyt Nemes Krisztián százados emlékére.

Dr. Hankovszky Béla őrnagy táborvezető helyettes segítségével megnyílik a kapu és láthatóvá válik a kis tábor és annak a lakói. Mivel látható jelei vannak a viharnak, az első kérdések az aktuális időjárási helyzettel foglalkoznak.

Milyen idő volt itt nálatok ésa gyerekek hogy tudták átvészelni a vihart?

Éjfél után kezdődött nagy széllel és hajnalban hatalmas mennyiségű csapadék hullott le, de úgy, hogy jéggel kezdődött. A sátorban lakó gyerekek nagyon megijedtek, de férfiasan bírták a megpróbáltatást. A reggelt kárelhárítással kezdtünk. Több sátor teljesen elázott és a nagy vizeket el kellett vezetnünk a sátrakból és környékükről. E miatt elmaradt a mára tervezett programunk, most délre állunk úgy, hogy délután talán elmehetünk kirándulni. Tegnap még azon aggódtunk, hogy a nagy hőség miatt sok gyerek feje megfájdult, ma meg arra kell figyelnünk, hogy jól fel legyenek öltözve, hogy meg ne fázzanak. Sajnálnám, ha a nagy lehűlés miatt elmaradnának a sokak által nagyon várt balatoni fürdőzések.

Kérlek mutasd be a tábort, kik vannak itt, milyen az elhelyezésetek, egyáltalán mi a célja ennek a táboroztatásnak?

A Honvédelmi Minisztérium és a Katolikus Tábori Püspökség közös szervezése a tábor: a honvédségnél dolgozók gyerekei jelentkezhetnek ide. Két turnusban fogadunk gyerekeket. Az első turnus múlt héten szombaton kezdődött, ez már a haladó. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek legalább egyszer már voltak itt. Ez azért fontos, mert vannak bejáratott programok, amit a kezdő turnusnak kínálunk. De még senki nem láthatta a kőröshegyi völgyhidat, ezért a haladóknak beiktattunk egy ilyen programot is.

Jelenleg ebben a turnusban 70 gyerek van. A gyerekeket hat csoportba osztottuk be és a különböző közösségi feladatokat a csoportok napi váltásban, rotációs rendszerben végzik el.

A fiúk elhelyezése sátrakban van, a lányokat a parókia szobáiban szállásoltuk el. A tábor alapvető célja, hogy a fiatalokat megismertessük a természet szépségeivel és azzal, hogy nekünk embereknek hogyan kell ezekkel az értékekkel bánnunk. Hogy éljünk a természetben úgy, hogy azt a legkevésbé zavarjuk és mit tehetünk azért, hogy az ott élőélőlények is jól érezzék magukat? A programok ennek megfelelően vannak összeállítva. A gyerekek megismerhetik a madárgyűrűzést és annak hasznosságát, de hogy mi is hasznosítsuk magunkat, részt veszünk a nemzeti park szemétgyűjtési akcióiban. Ez természetesen a szülők beleegyezésével történik és nagy gondot fordítunk a higiéniára, ezért kötelező a kesztyű viselete a munka során. Úgy gondolom, hogy ez is része a természettel való foglalkozásnak, a természet szeretetének.

A táboron belül milyen lehetőségek vannak a kikapcsolódásra, szórakozásra?

Szeretjük azokat a játékot előtérbe helyezni, amelyek mozgással, fizikai megterheléssel járnak. Van foci pályánk, de lehetőség van tollas labdázásra, asztaliteniszre. Rendszeresen filmeket vetítünk, de vannak egyéb társasjátékaink is. Különböző versenyeket, vetélkedőket is szervezünk. A versenyek győzteseinek apró ajándékokat, a végén a búcsúesten okleveleket adunk ki. Lesz szavaló, katonadal éneklő és rajz verseny. A számháború minden évben nagy csatákat hozott. Terveztünk egy hajnali túrát, mert akkor lehet a legtöbbet látni a természetből.Van éjszakai túra is, de ezt nagyon óvatosan csináljuk, mert ennek megvannak a maga veszélyei. A romantikus táborozáshoz hozzátartoznak az esti szalonnasütések, a szabadtéri disco programok. A tábortűz melletti estéknek ma is meg van a maga hangulata.

A beszélgetést a templom harangjának a zúgása szakítja meg. Érezhető a készülődés, mert következik a nap fő programjainak egyike, az ebéd. A táborvezető helyettes is elsiet és pár perc múlva egy fehér kötényben jelenik meg. Az ételt egy közeli vendéglőben készítik el és onnan szállítják át a táborba. Élénk parancsszavakat hallani a táborban.

„Hármas csoport kézmosás, ebédhez sorakozó!" Közben a nevelői sátorban az asztalon lévő, a tábor életét szabályzó dokumentumot tanulmányozhatjuk. Ennek a IV. pontja a következőket tartalmazza:

„A tábor irányítása, szervezeti felépítése és működési szabályzata.

1.A tábor szervezeti irányítása katonai alapokon nyugszik."

Most válik érthetővé, hogy mit takar ez a mondat. A Nemzetvédelmi Egyetem fiatal hallgatói irányítják a gyerekeket az étkező sátorhoz, rendezik sorba őket – természetesen előrehívva a lányokat – az étkezéshez. A egytemista fiúk és lányok nagyon komolyan csinálják a feladatot és közben a fegyelem megtartása mellett igyekeznek biztosítani azt, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Este 23.00 körül még vezetői megbeszélésen egyeztetik a másnapi programot és reggel öt órakor már ébresztőjük van.32 fő dolgozik azon, hogy a táborozók jól érezzék magukat. Szervezik a programokat, biztosítják az ellátást és nem utolsó sorban, vigyáznak a gyerekekre.

Közben megérkezik a táborvezető Berta Tibor alezredes.

Hogy találtátok meg ezt a helyet és miért éppen itt rendezitek meg ezeket a táborokat?

Ezt a helyet már régen ismerem. A parókiát évek óta táborozási célokra használják, ezért nyáron egymást váltják a csoportok. Szeretjük, ha élet van a templom tövében és így hasznos dologra tudjuk használni az amúgy üres plébániát. Az, hogy Zalavár a Kis-Balaton szívében van, adta az ötletet ahhoz, hogy a természet iránt érdeklődőket hozzuk ide és itt mutassuk meg nekik azt a sok természeti kincset, amit ez a táj rejt magába. E mellett olyan helyzetben vagyunk, hogy 70 kilométeres körzetben rengeteg olyan vár, múzeum, egyéb nevezetes hely van, amit érdemes megmutatni az ide látogatóknak. Néhány konkrét program az elmúlt évekből: Zalavár és környékének felfedezése, a Kis-Balaton zárt területeinek bejárása szakember vezetésével, Csillagvár-Panoptikum, Balatonszentgyörgy, Balaton Múzeum, Keszthely. Történelmi emlékhely, Somogyvár. Káli medence felfedezése. Csodabogyós barlang, Balatonederics. Az Õrségi Nemzeti Park nevezetességei.

Nem beszélve arról, hogy a Balaton is itt van nagyon közel és válogathatunk a jobbnál jobb strandokban.

A Kis-Balaton sok vonatkozásban összefügg Fekete István nevével és a Tüskevárral. Beszélnek-e erről a gyerekeknek?

Természetesen. A filmet le szoktuk vetíteni a gyerekeknek és mindig elmegyünk azokra a helyekre, amelyeken Fekete István megfordult. Holnap is lesz egy ilyen programunk, a hajnali túra keretében gyalog átmegyünk a Kányavári szigetre, ahol a Tüskevárat forgatták. Itt fogják megkapni a reggelijüket, majd a tanösvényeken lesz egy túra. Itt különböző feladatokat fognak a gyerekek végrehajtani; a madármegfigyeléstől, az egyéb természetvédelmi feladatokig.

Nagy Klaudia Budapestről ötödik alkalommal van itt a táborban. Szerettük volna megtudni mi az, ami minden évben visszahozza ide?

Nagyon szeretem ezt a vidéket, ez teljesen más, mint ahol élek, ezért nagyon jó visszajönni ide. Imádom a Balatont. Amikor öt éve a táborban voltam, akkor fürödtem először a Balatonban. Sok olyan program van, amelyeket nagyon szeretek. A kirándulások, a múzeumlátogatások nagyon érdekesek. Eddig a társaság is nagyon jó volt. Sok ismerőst és barátot szereztem már itt magamnak. Most is megbeszéltünk a régi barátokkal, hogy a táborban újra találkoztunk. Szeretnénk a csapatunkkal több versenyben is rész venni és remélem sok győzelmet fogunk szerezni.

A táborban mindenki újra az eget kémleli. Fekete felhők láthatók északon. Vajon megint programcsúszások lesznek az időjárás miatt?