Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zene összeköti az embereket!

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 11. 6:33

A Katonazenekarok Fesztiválját immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Kaposváron. Az eseményre Szentendréről, Budapestről és Veszprémből is érkeztek katonák. A fesztivál lehetőséget adott a teljesen felújított kaposvári főtér, a Kossuth tér felavatására is.

A „zene ünnepe" a zenekarok és a mazsorett csoportok bevonulásával, majd a fesztiválindulóval kezdődött. A megjelent vendégeket és a katonazenészeket Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú város polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy ilyen színvonalas rendezvénynek adhat otthont – a megújult főtéren – Kaposvár. Köszönetet mondott a honvédelmi vezetésnek azért, hogy ebben az évben is megrendezhette ezt a város.

A fesztivál résztvevőit ezután dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte. Beszédében kiemelte: napjainkban, amikor a nemzeti összefogásról beszélünk, nagyon fontosak az ilyen rendezvények. A zene egyik lényeges tulajdonsága az, hogy képes összekötni az embereket. A muzsikának minden korban óriási hatása volt, mert a zene mindig ott van a fejekben és a gondolatokban. A zene ezért képes az embereket kikapcsolni, és egyben összekötni egymással!

Különösen fontos a zene a katonák életében – fogalmazott Simicskó István. A zene ott volt a történelmi csatákban, nagy jelentősége volt a toborzásokon, és végigkísérte a katonákat az életük szép, és kevésbé szép perceiben is!

Az államtitkár kiemelte: a katonai hivatás egyike a legnemesebb foglalkozásoknak! A katona az, aki kiáll és védelmezi a közösséget, a polgárokat. Ha ez párosul zenei tudással is, akkor a katona nagyszerű dolgokra lesz képes. Amikor bevonul egy katonazenekar, nincs olyan ember, akinek ne dobbanna meg a szíve.

1595907306
 

A zenekar az, ahol látni és érezni lehet az összefogottságot és a nagyfokú fegyelmet- hangsúlyozta Simicskó István. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára a továbbiakban elmondta: a katonazenekar egyben a történelmi hagyományok egyik megjelenítője is. A hagyományainkat ápolni szükséges, mert a nép és a nemzet csak így élhet tovább! „Ezért a jövőben is oda kívánunk figyelni a katona zenészeinkre" – tette hozzá.

Végezetül, köszönetet mondott a város vezetésének azért, hogy a katonák egy megszépült, új főtéren mutatkozhattak be az érdeklődő közönségnek.

A beszéd után a zenekarok önálló koncertje következett. A fellépéseket a Sárvár és Nyúl községekből érkező mazsorett csoportok színesítették. Ezen a délutánon a zene valóban összehozta az embereket!

1595907306
 

1595907306
 

1595907307
 

Kép és szöveg: Demeter Ferenc