Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akkreditáció előtt

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. január 17. 10:32

A Katonai alapismeretek tankönyv mellé szükség van egy kerettanterv akkreditációjára is: a tanterv kidolgozása megtörtént, azt még idén szeretnék akkreditáltatni a Honvédelmi Minisztérium munkatársai. Az új szabályozás lehetővé teszi majd, hogy emelt szintű érettségit tegyenek a diákok katonai alapismeretekből.

A honvédelmi tárca az elmúlt hónapok során fontos feladatának tekintette, hogy felmérje a katonai alapismeretek tantárgyhoz kapcsolódó gyakorlati- és eszközigényeket – mondja a honvedelem.hu-nak Csekei László, a tárca Humánpolitikai Főosztály Oktatási és Tudományszervező Osztályának munkatársa. „A tárgy nagyon gyakorlatigényes. Ebben az évben a tervek szerint elkészül egy HM utasítás is, mely megteremti majd az alakulatok számára az iskolákkal való együttműködés lehetőségét", tudtuk meg. „Az eszközigény kielégítéséhez emellett a vonatkozó pályázati lehetőségekről is tájékoztatjuk az iskolákat, három-négy intézmény már pályázott is ezek alapján."

1595912743
A minisztérium emellett a jogszabályi környezet rendbetételén is dolgozik, mert ahogy Csekei László fogalmaz, „itt volt némi elmaradás." A 2009-ben elkészült új Katonai alapismeretek tankönyv mellé szükség van egy kerettanterv akkreditációjára is. A tanterv kidolgozása megtörtént, azt még idén szeretnék akkreditáltatni a tárca munkatársai. „Az új érettségi- és vizsgakövetelményeket is kidolgoztuk, ezeket is ebben az évben tervezzük az Oktatási Hivatallal együttműködve jogszabályi szintre emelni. Az új szabályzás lehetővé teszi majd, hogy a tárgyból emelt szintű érettségit is tehessenek a diákok", mondja Csekei László.

A tantárgyat oktató középiskolák karácsonyra könyvcsomagot is kaptak a Honvédelmi Minisztériumtól, a könyvek illusztrációs céllal jól használhatók a tantárgy oktatásában. Ezzel azonban még nincs vége a kiegészítéseknek: a tantárgy oktatásához pedagógiai szempontból eddig nagyon hiányzott egy munkafüzet, amit a tárca 2011-ben szintén elkészít, és tankönyvvé nyilvánítása is megkezdődik majd.

Csekei László szerint a program mindenképpen sikeres, de egyelőre még korán van ahhoz, hogy végleges következtetéseket vonjunk le a katonai alapismeretek tantárgy oktatásának eredményeiről. „Jelenleg 23 intézményben oktatják a tárgyat, de a listánkon emellett még több mint ötven potenciális érdeklődő oktatási intézmény szerepel. Vagyis ahol tanítanak katonai alapismereteket, ott még kevés a végzett diák, az utóbbi egy-két évben mindössze néhány tucatnyira tehető az érettségizők száma. Ők sikerrel teljesítették a feltételeket, a többség azonban még tanulja a tárgyat", mondja.

A katonai alapismeretek tantárgyat jelenleg nagyjából 5-600 diák tanulja.