Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atilla és alabárd a Parlamentben

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 1. 13:25

A Mária Terézia által alapított Nemes Testőrség elmúlt 250 évét bemutató, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által rendezett kiállítás nyílt meg hétfőn az Országházban. A rendezvényen bemutatásra került a jubileumi év alkalmából, illetve az évfordulóra készített új postai bélyeg is.

Megnyitóbeszédében Katona Béla, az Országgyűlés elnöke kifejtette: s testőrség régen elsősorban csatákban biztosította a védelmet. „A Magyar Nemzeti Testőrség később már békeidőben is vigyázott az uralkodó család tagjaira. 120 testőr kiválóan látta el feladatát, és joggal lehetünk rájuk büszkék, de ők is büszkék lennének utódjaikra, akikre példás szervezettség jellemző, és akik nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értek el." Katona Béla beszédében kitért a Nemzetőrség tagjainak képességeire is. Mint mondta: napjainkban – ahogyan 250 évvel ezelőtt is – nemcsak a kitűnő fizikai képességek, de a magas szintű műveltség is kritériumnak számít.

Ezek után Angyal Ferenc alezredes, az Objektumvédelmi Főosztály osztályvezetője ismertette Sólyom László köztársasági elnök levelét, melyben az államfő a testőrség kiemelkedő alakjainak érdemeit, valamint történelmi szerepét

1595897735
hangsúlyozta. A rendezvényen ezután elismerések és emlékplakettek átadására került sor, melyet ünnepi műsor követett.

A kiállítás megnyitóján sor került a Magyar Posta új, különleges bélyegének bemutatására is; Dr. Csáki György, a Magyar Posta elnöke a rendezvényen egy-egy példányt adományozott a közjogi méltóságoknak, majd elmondta: a 320 forint értékű bélyeg felnagyított képe a kiállításon is megtekinthető.

Dr. Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a megnyitó után körbevezette a tárlaton Bajnai Gordon miniszterelnököt, valamint a közjogi méltóságokat. „Mikor azzal a kéréssel fordult hozzám a Köztársasági Õrezred parancsnoka, hogy segítsünk a Semper Fidelis című kiállítás megalkotásában, a feladatot örömmel vettem, hiszen a Hadtörténeti intézet és Múzeum jelentős anyaggal rendelkezik", mondta a főigazgató a megnyitón a honvedelem.hu érdeklődésére. „A feladatok, melyet a Nemzetőrség ellátott, katonai feladatoknak minősültek, bár a testület nem mindig tartozott a szervezett katonai egységek közé. A testőrség, a koronaőrség vagy a nemesi testőrség mindig az uralkodó döntése alapján, az adott törvényeknek megfelelően érvényesült", fogalmazott Holló József. „Hatalmas levéltári és fotóanyaggal rendelkezünk, és elhoztuk a múzeum ruházati részét is – így itt, a Parlamentben is megtekinthetőek a szép atillák, sisakok vagy alabárdok. A ruházat teljes történeti felsorolását láthatjuk a kiállításon, és persze nem csupán a múzeum anyaga látható itt, hanem a Rendőrség történeti Múzeumból és a Köztársasági Õrezredtől is, valamint más múzeumoktól is", tette hozzá a főigazgató, aki végezetül hangsúlyozta: a kiállítás azt is bemutatja, hogyan változott a testőrség az elmúlt 250 évben elnevezésében és funkciójában, valamint, hogy hogyan bővült ki ez a terület. „Napjainkban a Köztársasági Õrezred „katonáinak" fontos feladatuk van mind a személyi, mind az objektumvédelemben, a korona őrzésében is", hangsúlyozta a főigazgató.

1595897735
 

1595897735
1595897736
 

1595897736
 

1595897736
1595897736