Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az égiek vigyázzanak rájuk!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. július 3. 20:29

„Katonák, rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök és határőrök: mindannyian olyan hivatás képviselői, akik a hazát, illetve az emberek biztonságát és békéjét testi épségük és életük kockáztatásával védik. Nagyon fontos, hogy az égiek vigyázzanak ezekre a különleges emberekre – mondta dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke július harmadikán, vasárnap a Peruška Mária kegyhelynél.

A bevezetőben említett hivatások képviselői minden év júliusának első vasárnapján elzarándokolnak a Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye község határainál összefutó zarándokhelyhez, hogy ott az égiek áldását kérjék és fejet hajtsanak mesterségeik védőszentjei előtt.

Idén a szentmisét megelőzően Szarka Gábor köszöntötte az egybegyűlteket és adta át Hende Csaba honvédelmi miniszter üdvözletét. Beszédében hangsúlyozta: ez a zarándokhely Európában is egyedülálló. Kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy ezen a napon civil zarándokok is együtt ünnepelnek az „egyenruhásokkal", mintegy elismerve így munkájuk fontosságát.

„Sajnálatos módon nemrégen temettünk el olyan katonákat és rendőröket, akik szolgálatteljesítés közben veszítették életüket. A mai nap kiváló alkalom arra, hogy nemcsak rájuk, de minden olyan katonára, rendőrre, tűzoltóra, vám-és pénzügyőrre és határőrre emlékezzünk, akik az életüket áldozták a hazáért" – fogalmazott a kabinetfőnök.

A Magyar Honvédséget a zarándoklaton többek között – Kovács Ferenc mérnök ezredes, parancsnok vezetésével – az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred; illetve az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szombathelyi toborzó- és érdekvédelmi irodájának katonái képviselték.

A kegyhely keletkezése az 1866-os esztendőre vezethető vissza, amikor is Berchtold Zsigmond peresznyei gróf fia, Lipót (későbbi külügyminiszter) az édesapjával vadászaton vett részt az erdőségben. A hároméves grófi sarj a vadászaton elveszett, de három nap múlva épen és egészségesen egy tölgyfa alatt találták meg, melyen Mária kép függött. Ettől a naptól fogva a köszönet és a hála jeleként a Peruška Mária egyedülálló búcsújáróhellyé lett a gróf családja számára. 1994-ben a tölgyfa közelében felépült egy kis kápolna Szent Hubertus és a Szűzanya tiszteletére a hívek adományaiból, melyet a mesterségek védőszentjeit ábrázoló szoborpark is körülölel.

 

A szerző felvételei