Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az Év Katonája” a hivatásának él

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. május 24. 18:50

A honvédelem napja alkalmából rendezett központi ünnepségen húszan vehették át „az Év Katonája” megtisztelő címet. Köztük volt Berecz Mihály főtörzsőrmester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj katonája is.

Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

Nagyon meglepett a kitüntetés. Nem számítottam arra, hogy a parancsnokaim ilyen mértékben elismerik a részlegen és a zászlóaljon belüli tevékenységemet. Számomra ez egy zászlóaljszintű dicséretet is jelent, ami kihívás is egyben, hiszen ezt a szintet tartani kell.

Miért választotta a katonai hivatást?

Gyerekkorom óta katona szerettem volna lenni. Nagyon jó példa állt előttem: a nagypapám, aki repülőtisztként szolgált több helyőrségben. Ő szerettette meg velem ezt a hivatást úgy, hogy elmondta az azzal járó feladatokat, amelyek sokszor nagy kihívást jelentenek az ember számára.

Elmondaná katonai pályájának eddigi főbb állomásait?

Az általános iskola befejezése után felvettek a szegedi Damjanich János Honvéd Gimnáziumba, de az iskola megszüntetése miatt áthelyeztek a szolnoki Katonai Középiskola és Kollégiumba. Az érettségi vizsgák letétele után jelentkeztem a szentendrei tiszthelyettesképzés keretein belül a tábori tüzér szakirányra. Avatásomat követően a 62. Gépesített Lövészdandárnál kezdtem a szolgálatomat a 122 mm-es önjáró tarackos tüzérosztálynál, ahol nagyon sokat tanultam. Ott alapoztam meg azt a szakmaiságot, amelyet ma is próbálok folyamatosan szinten tartani. A dandár megszüntetésével a 62. Lövészzászlóalj állományába kerültem, ahol számos gyakorlaton részt vettem. Jelenleg a zászlóalj tűztámogató részlegénél mint beosztott tiszthelyettes dolgozom. Többször vettem részt külszolgálaton, így jártam Macedóniában (2002), Koszovóban (2006, 2009), Bosznia-Hercegovinában (2007) és Afganisztánban (2010).

Milyen nagyobb feladatok állnak Ön előtt még ebben az évben?

A 62. Lövészzászlóalj az idén NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units, a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóaljszintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere) ellenőrzésen vesz részt, ami természetesen érinti a tűztámogató részleget is.

A honvédelmi miniszter által 2007-ben alapított „az Év Katonája"  kitüntető címet azok viselhetik, akik a honvédség érdekében végzett példamutató szolgálatteljesítésükkel, valamint a tárgyévben nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként – elöljáró parancsnokaik javaslatára – kiérdemelték ezt a címet. A kitüntetés egy oklevéllel és egy kör alakú emlékplakettel, valamint az ezzel egy díszdobozban található fehér tűzzománc jelvénnyel jár együtt.

 
 

 Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária és a szerző felvételei